Kolorowa tarta z warzywami

with Brak komentarzy

Lato to czas kolorów, czas zabawy, zarówno tej na świeżym powietrzu, jak i tej w kuchni…

Lato to czas świeżych warzyw i owoców, z których możemy wyczarować fantastyczne potrawy, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i nasze oczy…

Lato to również czas pikników. Warto korzystać z pogodnych dni, bo jak widać na podstawie kilku dni wakacji, pogoda bywa kapryśna… Jednego dnia afrykańskie upały, a kolejnego tropikalne burze… po których trzeba czekać pół dnia, aby można było wrzeszczącego „da-da, da-da !!!!” pod drzwiami tarasowymi Jaśka, wypuścić na zewnątrz i dać odpocząć uszom… 

Będąc na wypoczynku w Drzewoszewie, czujemy się, jakbyśmy kawał świata zwiedzili ;-)))) Jeśli weźmiemy pod uwagę pogodę, oczywiście 🙂 

Tarty to bardzo wdzięczne dania, które z powodzeniem mogą być obiadem, późnym śniadaniem, drugim śniadaniem zabranym do pracy, daniem na podróż i daniem na piknik. Może je zajadać na ciepło, możemy je pałaszować na zimno, dobrze się mrożą, dobrze odgrzewają…

Latem nic, tylko tarty robić !


Kolorowa tarta z warzywami

 


 

kruche ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

100 g margaryny Optima Omega 3 

1 jajo

szczypta soli

nadzienie:

2 małe cukinie

2 małe upieczone lub ugotowane buraki

2 marchewki

1 czerwona papryka

150 g twarożku

200 g śmietanki 30%

3 jaja

sól

pieprz czarny

koperek

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym zaopatrzonym w noże i siekamy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek, wyjmujemy zagniatamy i ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm, spód i brzegi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Cukinię i marchew kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie paski.

Z papryki usuwamy środek i nożem dzielimy ją na kawałki szerokości równej szerokości pasków marchewki i cukinii.

Buraczki kroimy na pół, a następnie na plasterki.

W garnku zagotowujemy wodę z solą, blanszujemy marchew około 2 minut, wyjmujemy, studzimy. 

Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zaczynając od brzegów ciasta, układamy kolejno paski warzyw, starając się, aby do siebie ciasno przylegały i były równo ułożone. Im bardziej się postaramy, tym tarta będzie ładniej wyglądała.

Śmietankę mieszamy z twarożkiem i jajkami, dodajemy przyprawy.

Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy tartę. Delikatnie potrząsamy foremką, aby masa zalała wszystkie warzywa.

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy 10 minut i możemy kroić na porcje.

Tarta bardzo dobrze się przechowuje w zamrażalniku. Dobrze smakuje na zimno, więc pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy na świeżym powietrzu.

 


 

 

 

Smacznego 🙂 

 

 

Optymalny wybór na piknik

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from