Kolorowe rolki z łososiem i warzywami (moje sushi)

with Brak komentarzy

Takie rolki robimy w domu bardzo często, bo moje dziewczyny je uwielbiają.

Każda ma zwój ulubiony zestaw składników, z których kręcimy rolki i każda nazywa je sushi.

Ale sushi, jak powszechnie wiadomo, to nie tylko skręcona i pocięta na kawałki rolka, ale też tradycja, której na razie jeszcze nie czuję się na siłach, aby sprostać.

Zarówno smak, jak i wygląd, w moim odczuciu, wciąż nie zasługują na miano sushi.

Aczkolwiek, każdy sposób jest dobry, aby dzieci zjadły to, czego na co dzień jeść nie chcą. Możecie wierzyć lub też nie, ale jeśli coś jest podane w sushi, to po prostu wypada to zjeść. To jest taka niepisana zasada. Jest zrolowane, jest kolorowe (przy okazji zdrowe, choć dla dzieci nie ma to znaczenia) i pocięte na kawałki na-raz-do-buzi.

Wyjście na sushi to wydarzenie.

Robienie w domu sushi to również wydarzenie, mimo, że robię je naprawdę często. Ja się rozgrzewam przy kręceniu rolek, układaniu składników, rolowaniu i cięciu, a dziewczyny, rozgrzane z oczekiwania czekają na swoje porcje…  Dziecko wznosi się wówczas ponad swoje uprzedzenia i przyzwyczajenia niewiadomo-skąd-zaczerpnięte i godnie jest w stanie sprostać wyzwaniu – mówiąc wprost – zjada to, co dostaje.

Jako matka, pakuję wówczas w rolki, co tylko Matka Ziemia dobrego dała i jemy!!!

Sushi, czy kolorowa rolka – jest to najlepszy sposób na naturalne dokarmienie dzieci w witaminy i minerały 🙂

Polecam, jedzcie sushi, jedzcie rolki, jedzcie witaminy 😉 i rozgrzewajcie się przy kręceniu i krojeniu rolek 🙂

kolorowe rolki/ sushi z warzywami i łososiem
kolorowe rolki/ sushi z warzywami i łososiem

4 porcje/60 minut

ryż do sushi:

500 g  ryżu do sushi

woda w proporcji 1:1,2 (ryż:woda)

1/2 łyżeczki soli

7 łyżek octu ryżowego

3 łyżki cukru

dodatkowo:

6- 7 glonów nori

1 zielony ogórek

1 ugotowany burak

1 avocado

roszponka

100 g wędzonego łososia

1 mała czerwona cebula

1 pieczona i obrana ze skóry czerwona papryka

łyżka majonezu

1 łyżeczka wasabi

dodatkowo:

marynowany imbir

sos sojowy

Ryż do suchi dokładnie płuczemy, aż woda będzie czysta, następnie zalewamy wodą w proporcji 1 część ryżu i 1,2 części wody i gotujemy około 15 minut. Mieszamy, a po 15 minutach przykrywamy pokrywką, wyłączamy gaz  i odstawiamy na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.

Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą, mieszanką zalewamy gorący ryż, dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do dużej miski, aby ryż dokąłdnie wystygł. Uwaga! Nie można nakąłdać ciepłego ryżu na nori, bo mięknie i robi się gumowe.

W trakcie studzenia ryżu przygotowujemy składniki rolek.

Cebulę kroimy w krążki i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękła i sraciła ostry smak, odlewamy wodę i osuszamy.

Ogórek myjemy, kroimy na cienkie paski.

Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy środek i kroimy w paski.

Upieczoną paprykę kroimy w paski.

Burak obieramy, kroimy w plastry, a następnie na kawałki (jak frytki).

Łososia kroimy w paski.

Na macie do zwijania sushi układamy nori, następnie rozprowadzamy cienką warstwę ryżu.

Wzdłuż bliższego nam boku układamy w poprzek paski warzyw, roszponkę, smarujemy odrobiną majonezu lub wasabi, w zależności od preferencji smakowych dzieci i całość zwijamy za pomocą maty w zgrabną rolkę. Rolkę tniewmy na kawałki szerokości około 1 cm. Przyda się ostry nóż, warto wypróbować tutaj noże #Ambition, u mnie sprawdziły się rewelacyjnie.

Kawałki sushi układamy na talerzu, podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.

kolorowe rolki/ sushi z warzywami i łososiem
kolorowe rolki/ sushi z warzywami i łososiem #myAmbition

 

 

Smacznego 🙂

 


Zdrowa jesień na talerzu

Ambition

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci…

Leave a Reply