Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki

with Brak komentarzy

Po prostu coś pysznego !!!!

Karmelizowana cebula i orzeźwiająca czerwona porzeczka… Do zimnych mięs, do serów, a nawet do kromki z masłem…

Bardzo polecam.

 

Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki

 

 

2 czerwone cebule

2 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 cm świeżego imbiru

150 g cukru trzcinowego

200 g czerwonej porzeczki

150 ml octu z jabłek (miałam taki domowej produkcji), można dać ocet z czerwonego wina

sól

czarny pieprz

 

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a nastepnie w plasterki.

Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na oleju podsmażamy cebulę do momentu aż zmięknie, dodajemy czosnek, imbir oraz cukier. Smażymy minutę i wlewamy ocet jabłkowy. Smażymy kolejne 5 minut, aż cześćoctu odparuje a całość zgęstnieje. Dodajemy czerwone porzeczki i smażymy kolejne 3-4 minuty. Porzeczki nie powinny sie rozpaść całkowicie.

Doprawić solą i pieprzem.

Przekładamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, ale możemy też pasteryzować.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Inspiracja 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from