Po prostu coś pysznego !!!!
Karmelizowana cebula i orzeźwiająca czerwona porzeczka… Do zimnych mięs, do serów, a nawet do kromki z masłem…
Bardzo polecam.
Konfitura z cebuli i czerwonej porzeczki
2 czerwone cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
150 g cukru trzcinowego
200 g czerwonej porzeczki
150 ml octu z jabłek (miałam taki domowej produkcji), można dać ocet z czerwonego wina
sól
czarny pieprz
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a nastepnie w plasterki.
Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na oleju podsmażamy cebulę do momentu aż zmięknie, dodajemy czosnek, imbir oraz cukier. Smażymy minutę i wlewamy ocet jabłkowy. Smażymy kolejne 5 minut, aż cześćoctu odparuje a całość zgęstnieje. Dodajemy czerwone porzeczki i smażymy kolejne 3-4 minuty. Porzeczki nie powinny sie rozpaść całkowicie.
Doprawić solą i pieprzem.
Przekładamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, ale możemy też pasteryzować.
Smacznego 🙂