Z tym przepisem to sobie zaszalałam. Ale nie ja wpadłam na ten pomysł, zainspirował mnie przepis z Slowly Veggie, ich zupa buraczkowa z lodami chrzanowymi. Na podobnej zasadzie robiłam swoją marchewkowo-dyniową. Wyszła super. Nie tylko smakowała, ale tez i wyglądała.
Przygotowanie oczywiście można, a w moim przypadku trzeba było rozłożyć w czasie, ale dało się. Nawet fotki Jasiek pozowolił strzelić. Co prawda modliłam się, aby akurat się nie obudził, bo fotografowanie lodów musi był TU i TERAZ i SZYBKO i tego się nie da zrobić później, jak już zostaną one położone tam, gdzie być mają… Ale dziecię akurat współpracowało 🙂
W rzeczywistości jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa krem, tutaj, podana z lodami. Są to powszechnie dostępne składniki i popularne połączenie marchewki, dyni, pomarańczy i imbiru, tyle tylko, że nieco inaczej podane…
Ale właśnie ten sposób podania gwarantuje niesamowite wrażenie,jakie zrobimy na gościach… Marchewkę z groszkiem przelałam tylko wrzątkiem, ale nie każdy lubi tak świeże warzywa, więc może je zblanszować lub nawet nieco dłużej pogotować, aby zmiękły bardziej… Zrobicie tak, jak lubicie…
Krem marchewkowo-dyniowy z lodami pomarańczowo-imbirowymi
450g marchewki
450g dyni
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2-2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g mrożonej marchewki z groszkiem
sól
pieprz czarny świeżo mielony
lody
1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego z pomarańczy)
200 g śmietanki 30%
1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
ewentualnie cukier do smaku
Lody
Dzień wcześniej przygotowujemy lody. Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy go ze śmietanką, dodajemy imbir. Miałam bardzo słodkie pomarańcze, ale może się zdarzyć, że lody trzeba będzie nieco dosłodzić. Powinny być lekko słodkie. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Nie ma konieczności używania maszynki do lodów. Nie ma też konieczności miksowania lodów podczas zamrażania. Do formowania kulek lodowych użyłam łyżeczki do robienia kulek z warzyw.
Zupa
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz marchew i dynię, podsmażamy około 10 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy aż warzywa się rozgotują, miksujemy. Marchewkę z groszkiem blanszujemy we wrzątku.
Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy marchewkę z groszkiem i nakładamy porcje lodów. Gorąca zupa powoduje stopienie lodów i połączenie się smaków…
Smacznego 🙂