Krem z groszku z chrzanowym pesto z sałaty i jajkami

with Brak komentarzy

Zupełnie odjechany pomysł na danie na wielkanocne  śniadnie. Jeśli się ktoś odważy podać to, obok klasyki, czyli żurku na zakwasie, nie pożałuje, choć odwagi trzeba, bo jednak tradycja zobowiązuje, przynajmniej podczas tego jednego śniadania w roku…

Dla mnie bomba, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Niesamowicie zielona, wiosenna, optymistyczna… Fajna, wierzcie mi…

 

Krem z groszku z chrzanowym pesto z sałaty i jajkami

 

 

 

zupa:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (dałam z kostki)

pesto:

  • garść mieszanki sałat z rukolą
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 30 g orzechów włoskich (piniole są zdecydowanie za drogie wg mnie)
  • 3 łyżki startego twardego sera (u mnie Grana Padano)
  • 1 łyżka chrzanu (najlepiej dodawać po trochu i smakować)

dodatkowo:

  • 3-4 ugotowane na twardo jaja

 

Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, czosnek, smażymy do momentu, aż cebula zmięknie, a następnie dodajemy groszek i wlewamy bulion. Gotujemy około 15 minut, doprawiamy sola, pieprzem do smaku i miksujemy.

Wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.

Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce pesto i 2-3 połówki jajka.

Szybko, łatwo i inaczej niż zazwyczaj… chociaż jajka i chrzan są…

 

 

 

Smacznego 🙂

 


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from