Brak czasu na wpisy i brak czasu na gotowanie, dlatego dzisiaj będzie wyjątkowo szybko.
Bez zbędnych słów, zapraszam na zupę, którą przygotujecie w ciągu 30 minut wprawiając w zachwyt całą rodzinę, w tym SIEBIE 🙂
Pyszna, pożywna, jedna zupa zamiast dwóch dań obiadowych.
Dla dzieci podałam dodatkowo makaron i groszki ptysiowe…
Czego można chcieć więcej?
4 porcje/30 minut
1 duży por (biała część)
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 średniej wielkości ziemniaki
150 ml bulionu warzywnego Krakus (plus 750 ml wrzątku)
sól
pieprz czarny
1 łyżka masła klarowanego
50 g serka topionego
klopsiki:
300 g mięsa wołowego
1 łyżeczka musztardy ostrej
mała cebula
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
dodatkowo:
ugotowany makaron
groszek ptysiowy
garść orzechów włoskich
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i por, chwilę smażymy, dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i pozostałe warzywa obrane i drobno pokrojone. Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym samym czasie siekamy cebulę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do mięsa razem z musztardą i bułką tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłonią, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ugotowaną zupę mieszamy z rozdrobnionym serkiem topionym, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem, rozlewamy do miseczek.
Podajemy z klopsikami, ozdobioną natką pietruszki, posiekanymi orzechami włoskimi i paskami świeżego pora.
Dzieciom zupa smakowała bardzo z makaronem i groszkiem ptysiowym.
Bardzo szybko i małym nakładem pracy każdy dostał to, co lubi 🙂
Smacznego 🙂
#krakus, #smacznieiszybko