Krem z pora z orzechami włoskimi i klopsikami

with Brak komentarzy

Brak czasu na wpisy i brak czasu na gotowanie, dlatego dzisiaj będzie wyjątkowo szybko.

Bez zbędnych słów, zapraszam na zupę, którą przygotujecie w ciągu 30 minut wprawiając w zachwyt całą rodzinę, w tym SIEBIE 🙂

Pyszna, pożywna, jedna zupa zamiast dwóch dań obiadowych.

Dla dzieci podałam dodatkowo makaron i groszki ptysiowe…

Czego można chcieć więcej?

krem z pory
krem z pory

4 porcje/30 minut

1 duży por (biała część)

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

3 średniej wielkości ziemniaki

150 ml bulionu warzywnego Krakus (plus 750 ml wrzątku)

sól

pieprz czarny

1 łyżka masła klarowanego

50 g serka topionego

klopsiki:

300 g mięsa wołowego

1 łyżeczka musztardy ostrej

mała cebula

1 łyżka bułki tartej

olej do smażenia

dodatkowo:

ugotowany makaron

groszek ptysiowy

garść orzechów włoskich

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i por, chwilę smażymy, dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i pozostałe warzywa obrane i drobno pokrojone. Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

W tym samym czasie siekamy cebulę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do mięsa razem z musztardą i bułką tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłonią, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ugotowaną zupę mieszamy z rozdrobnionym serkiem topionym, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem, rozlewamy do miseczek.

Podajemy z klopsikami, ozdobioną natką pietruszki, posiekanymi orzechami włoskimi i paskami świeżego pora.

Dzieciom zupa smakowała bardzo z makaronem i groszkiem ptysiowym.

Bardzo szybko i małym nakładem pracy każdy dostał to, co lubi 🙂

krem z pora
krem z pora
krem z pora
krem z pora
krem z pora
krem z pora
krem z pora
krem z pora

Smacznego 🙂

 

 

#krakus, #smacznieiszybko

 


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci…

Leave a Reply