Krem z wiśni z makaronem

with Brak komentarzy

Pyszna i szybka w przygotowaniu zupka na bazie kompotu wiśniowego. Tradycyjnie goszcząca na stole wigilijnym w moim rodzinnym domu, aczkolwiek w nieco innym wydaniu niż poniżej.

Dodatek kardamonu i cynamonu sprawia, że jest niesamowicie aromatyczna, a zmiksowanie całości na krem powoduje, że nie musimy dodawać mąki ziemniaczanej, aby ją zagęścić.

Przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej czasu niż ugotowanie makaronu.

 

Krem z wiśni z makaronem

 

 

  • 1 słoik kompotu z wiśni bez pestek (0,7l, kupiłam w Lidlu)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • kilka łyżek ugotowanego, drobnego makaronu

 

Kompot wraz z wiśniami przelewamy do garnka, dodajemy cukier (ilość zależy od tego, jak kwaśny jest kompot i jak słodką chcemy mieć zupę), cynamon i kardamon, zagotowujemy, miksujemy blenderem na krem.

Podajemy w miseczkach z kleksem kwaśnej śmietany i makaronem.

 

 

Smacznego 🙂

 

 P.S. Przypominam o konkursie, w którym można wygrać ekspres do kawy Dolce Gusto.

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from