Kremowe spaghetti z pomidorami

with Brak komentarzy

 Bardzo proste w przygotowaniu, z minimalną ilością składników, danie, które zawsze się udaje i prawie każdemu smakuje. Piszę prawie, bo moje starsze dziecię z racji konsekwentnego nie jadania pomidorów, dania by nie tknęło… No, chyba, że stałby się cud…

Dla każdego innego, normalnego zjadacza chleba, to jest coś czym się zachwyci. zwłaszcza, jeśli zależy ma czasie…

Podstawa to dobrej jakości pomidory, które teraz jeszcze mamy, makaron  i serek Apetina…

 

Kremowe spaghetti z pomidorami

 

 

 

2 średniej wielkości pomidory

100 g makaronu spaghetti

1 łyżeczka oliwy

75 g serka Apetina czosnek i zioła

pieprz czarny

odrobina tymianku

 

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale zachowujemy trochę wody na później.

Pomidory sparzamy wrzątkiem tak, aby skórka łatwo odchodziła, odcinamy górę i wydrążamy środek. Środek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy środki pomidorów, chwilę smażymy i dodajemy serek Apetina, mieszamy dokałdanie i jeśli jest potrzeba dodajemy trochę wody z gotowania makaronu. Sos powinien być rzadki, aby łatwo pokrył makaron.

Na patalenię dodajemy ugotowany makaron, podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nakłądamy porcje do wydrążonych pomidorów. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku i natychmiast podajemy.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Dania z serkami kremowymi

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from