Krewetki z serem i makaronem w stylu indyjskim

with Brak komentarzy

Znacie zjawisko synergizmu? Występuje ono w przyrodzie i polega na tym, że suma wpływu dwóch składników na środowisko jest większa niż wpływ tych składników w momencie, kiedy działają one oddzielnie…

Tak jest też w przypadku jedzenia i dobrego filmu… Dobre jedzenie i dobry film dają nam wiele przyjemności, ale w momencie, kiedy oglądamy dobry film, zajadając się jeszcze lepszym daniem, przyjemność jest wprost oszałamiająca…

No, to dodam tylko, że obecnie trwa promocja sosów Pataks. Przy zakupie jednego sosu, otrzymujemy możliwość obejrzenia filmu. Po szczegóły zajrzyjcie na stronę Pataks.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze sosów Pataks, to warto to zrobić. Smaczne, bez niepotrzebnych dodatków w składzie, jeśli lubicie kuchnię indyjską, to przypadną Wam do gustu.

My nie zdecydowaliśmy się na film, z oferty, którą podarował Pataks… Akurat w telewizji był „Sezon na misia 2”, więc dziewczyny połączyły siły w przekonywaniu nas, że właśnie to powinniśmy obejrzeć i na nic zdały się argumenty, że jest późno… Po raz kolejny zadziałał efekt synergizmu…

A podczas bajki wciągaliśmy (dosłownie 🙂 makaron z krewetkami i smażonym serem, zanurzony w kremowym sosie curry Pataks.

Ser należy przygotować dzień wcześniej. Jeśli to zrobimy, całość zajmie nam niewiele ponad 10 minut…

 

Krewetki z serem i makaronem w  stylu indyjskim

 

 

ser indyjski paneer:

1 litr mleka 3,2 % pasteryzowanego (nie może być UHT)

2 łyżki soku z cytryny

 

danie:

1 łyżka masła klarowanego

1 słoik sosu mild curry Pataks

200 g krewetek (mrożone, surowe)

ser paneer

2 łyżki kukurydzy z puszki

świeża kolendra

 

300 g makaronu spaghetti

 

Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy i dolewamy sok z cytryny. Mieszając cały czas podgrzewamy, aż zacznie wytrącać się serek. Staramy się mieszać delikatnie, tak aby nie niszczyć kawałków świeżo powstałego serka… Proces jest zakończony w momencie, kiedy mamy wyraźnie oddzielający się ser i żółtą serwatkę. Całość przelewamy na sito wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odcieknięcia. Kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kostki sera i podsmażamy na brązowo, dodajemy krewetki i smażymy do momentu, aż staną się różowe.

Na patelnię dodajemy kukurydzę oraz sos Pataks, dolewamy 100 ml wody i całość zagotowujemy.

Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem oraz świeżą kolendrą.

 

 

 

 

 

 

 Smacznego 🙂

 

Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na idealny wieczór” na stronie  

zBLOGowani.pl

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from