Kutia z pęczakiem suszonymi wiśniami i kandyzowanym imbirem

with Brak komentarzy

Najbardziej znienawidzoną przeze mnie czynnością przed świetami Bożego Narodzenia jest mielenie maku… Choćbym nie wiem, jak uważnie to robiła i tak jest wszędzie rozsypany. Dlatego, jeśli już zabieram się za mielenie, to mielę tyle, aby wystarczyło od razu na wszystko, co zamierzam przyrządzić, potem dzielę na porcje i zamrażam…

I takim to sposobem wyjęłam wczoraj pudełeczko gotowego maku z zamrażalnika, dodałam ugotowany pęczak, trochę tego, trochę tamtego i … poczułam się świątecznie…

Nie za słodka, z kwaśnymi wiśniami, z charakternym imbirem i… rumem oczywiście.

 

Kutia z pęczakiem suszonymi wiśniami i kandyzowanym imbirem

 

 

 

  • 1/2 szklanki ugotowanego i zmielonego dwukrotnie maku
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1 łyżka miodu (można dać więcej, zależy jak słodką kutię lubicie)
  • 2 łyżki masła
  • 50 g suszonych wiśni (może być suszona żurawina)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 20-30 g kandyzowanego imbiru
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki śmietanki 30%

 

 Masło i miód roztapiamy, orzechy i imbir kroimy na mniejsze kawałki, wszystkie składniki mieszamy i… gotowe. Można dodać więcej miodu, jeśli lubimy słodsze potrawy lub sypnąć bardziej bakaliami. Wszystko zależy od tego, co nam smakuje…

No i pamiętajcie, aby nie rozgotować pęczaku.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from