Lekki torcik z owocami i kremem z ricotty

with Brak komentarzy

Ubiegłoroczny torcik urodzinowy Julki…

Był tak pyszny, że zniknął w ciągu jednego dnia.

Lekki torcik z owocami i kremem z ricotty

Mięciutki biszkopt, krem na bazie bitej śmietany i ricotty oraz mnóstwo owoców, które nadały ciastu świeżości.

Polecam na wszelkiego rodzaju letnie uroczystości, w tym na przyjęcia komunijne, oczywiście w większym wydaniu.

Po prostu pewniak, który musicie upiec przynajmniej raz w tym roku, zwłaszcza teraz, kiedy mamy sezon na owoce…

lekki torcik z owocami i kremem z ricotty
lekki torcik z owocami i kremem z ricotty

biszkopt:

4 jaja

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 ml oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu spirytusowego

krem:

750 ml śmietanki 30%

250 g ricotty

3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

200 g malin

200g  truskawek

200 g jagód

Biszkopt:

Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka oraz olej, miksujemy.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia – tylko dno. Boków nie smarujemy.

Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony – patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Następnie przeciągamy nożykiem wzdłuż obręczy i wyjmujemy biszkopt.

Kroimy na 4 placki.

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ricottę i miksujemy.

Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, układamy jagody – dałam mrożone, nie rozmrażałam ich przed dodaniem do kremu- przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy kremem i układamy na nim maliny, następnie kolejny blat ciasta, krem i pokrojone w plasterki truskawki.

Całość przykrywamy czwartym blatem ciasta, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy owocami, schładzamy godzinę w lodówce i podajemy.

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from