Magiczne ciasto czekoladowe z pieczonym budyniem

with 7 komentarzy

Szybkie w przygotowaniu ciasto, którego spód stanowi mocno czekoladowe ciasto w stylu brownie, a góra to pieczony budyń.
Ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy jedynie miski i łyżki.
Jest to połączenie hiszpańskiego creme caramel i brownie.
Ciekawe jest to, że masa budyniowa przed pieczeniem znajduje się na wierzchu ciasta, podczas pieczenia, jej miejsce zajmuje warstwa czekoladowa, a budyń wędruje na dół foremki, aby po upieczeniu, wystudzeniu i wyjęciu z formy, znowu pojawić się na górze…
Bardzo nieskomplikowane ciasto i bardzo smaczne…
Należy jedynie pamiętać, że noc po upieczeniu musi spędzić w lodówce…

 

 

magiczne ciasto czekoaldowe z pieczonym budyniem
magiczne ciasto czekoaldowe z pieczonym budyniem

 

10 porcji/15 minut/50 minut pieczenie

Karmel

100 g  cukru

Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, aż cały się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. U mnie przypomina to raczej kolor pomarańczowy 🙂

Karmel wlewamy do wysmarowanej masłem dużej  foremki na babkę i odstawiamy.

Ciasto cczekoladowe

85 masła

120 g gorzkiej czekolady 70% kakao

120 ml kefiru

2 jajka

100 g cukru

85 g mąki

1 czubata łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy dokładnie. Kiedy masa  przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka.

Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy ciasto na karmel, wyrównujemy wierzch i odstawiamy.

Budyń (flan)

500 ml mleka skondensowanego słodzonego

500 ml mleka 2 lub 3,2 %

6 jajek

ziarenka z 1 laski wanilii

szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką, delikatnie wylewamy na ciaasto czekoladowe.

Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całosć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Studzimy w foremce, a na noc wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem, foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, żeby rozpuścić karmel, następnie odwracamy na paterę lub półmisek – karmel powinien stać się płynny i spłynąć po cieście w formie pysznego sosu. Ponieważ zbyt krótko trzymałam formę we wrzątku, część karmelu pozostała nierozpuszczona, co widać dokładnie na zdjęciach.

 

Magiczne ciasto czekoaldowe z pieczonym budyniem
Magiczne ciasto czekoaldowe z pieczonym budyniem

 

Smacznego 🙂

 

Inspiracja

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci…

7 Responses

  1. Krysia
    | Odpowiedz

    Niesamowite, próbujemy zatem w domku

    • aczp
      | Odpowiedz

      proszę wypróbować i daćznać, jak smakowało 🙂

  2. Olka
    | Odpowiedz

    Wygląda po prostu obłędnie. Spokojnie może zastąpić nawet typowy tort, bo jest bardzo efektowne 🙂

  3. Wygląda obłędnie, przepis dodany do ulubionych!

  4. Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂

  5. Magda
    | Odpowiedz

    Wygląda smacznie i zapewne takie jest 😊 już wiem co przygotuje jak goście wpadną z wizytą 👍

  6. Wygląda niesamowicie apetycznie!:)

Leave a Reply