Makaron ryżowy z jarmużem i krewetkami

with Brak komentarzy

Szybkie danie z makaronem w roli głównej w stylu… hmmm, azjatyckim? Chyba tak, biorąc pod uwagę dodatki, których użyłam. Ekspresowe danie na dni, kiedy nie mamy czasu na stanie przy kuchni. 

 

 

Makaron ryżowy z jarmużem, grzybami i krewetkami

 

 

 

 

1 łyżka oleju kokosowego

200 g makaronu ryżowego z zieloną herbatą

10-12 surowych krewetek, bez pancerzyków, z ogonkami

6-8 sztuk grzybów (u mnie płachetka kołpakowata, ale mogą być też pieczarki)

1 duża łodyga jarmużu

1 łyżeczka nasion sezamu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka sosu sojowego

pieprz czarny

2 łyżki oleju lnianego  tłoczonego na zimno 

 

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Z łodygi jarmużu odrywamy miękkie liście, płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Grzyby kroimy w plasterki.

Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojone grzyby do momentu, aż się przysmażą, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i jarmuż. Patelnię przykrywamy, aby jarmuż szybciej zmiękł. Po około 4 minutach dodajemy krewetki, zwiększamy ogień i smażymy do momentu, aż krewetki zrobią się różowe. 

Dodajemy odcedzony makaron i pozostałe przyprawy, przekładamy na talerze, posypujemy nasionami sezamu i polewamy olejem lnianym.

 

 

 

Smacznego 🙂

 


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from