Makaronowa sałatka z ogórkiem i miętą oraz łososiem marynowanym w winie

with Brak komentarzy

Coś orzeźwiającego i wyjątkowego, lekkiego i smacznego…

Pracy niedużo, należy jedynie pamiętać o tym, aby zamarynować łososia na noc, a następnego dnia po powrocie z pracy będziemy rozpieszczać nasze podniebienie zdrową makaronową sałatką.

Tak przygotowanego łososia możemy wykorzystać na wiele sposobów, do sałatek, do sushi, jako dodatek do zup, samodzielnie, jako przekąska…

 

Makaronowa sałatka z ogórkiem i miętą oraz  łososiem marynowanym w winie

 

 

 

400 g filetu z łososia norweskiego

 

marynata:

100 g soli gruboziarnistej

80 g cukru

100 ml białego wytrawnego wina

sok z 1 limonki

pęczek koperku

 

sałatka:

1 szklanka suchego drobnego makaronu Lubella

1 jabłko

4-5  sztuk ogórków małosolnych

2 średnie pomidory

kilka rzodkiewek

świeża mięta do smaku

 

sos do sałatki:

2 łyżki oleju rzepakowego

sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka miodu

sól

piperz czarny

świeży koperek

 

Dzień przed przygotowaniem sałatki marynujemy łososia.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą (sól nie musi się rozpuścić), na wierzchu układamy łososia skórą do góry i delikatnie wciskamy go w sól tak, aby cały filet był pokryty marynatą.  Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Makaron gotujemy al dente.

Jabłko, ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, mieszamy z makaronem, dodajemy posiekaną miętę.

Składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, mieszamy z sałatką.

Łososia wyjmujemy z marynaty, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry, podajemy z sałatką.

 

 

 

 

 

 Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from