Coś orzeźwiającego i wyjątkowego, lekkiego i smacznego…
Pracy niedużo, należy jedynie pamiętać o tym, aby zamarynować łososia na noc, a następnego dnia po powrocie z pracy będziemy rozpieszczać nasze podniebienie zdrową makaronową sałatką.
Tak przygotowanego łososia możemy wykorzystać na wiele sposobów, do sałatek, do sushi, jako dodatek do zup, samodzielnie, jako przekąska…
Makaronowa sałatka z ogórkiem i miętą oraz łososiem marynowanym w winie
400 g filetu z łososia norweskiego
marynata:
100 g soli gruboziarnistej
80 g cukru
100 ml białego wytrawnego wina
sok z 1 limonki
pęczek koperku
sałatka:
1 szklanka suchego drobnego makaronu Lubella
1 jabłko
4-5 sztuk ogórków małosolnych
2 średnie pomidory
kilka rzodkiewek
świeża mięta do smaku
sos do sałatki:
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
sól
piperz czarny
świeży koperek
Dzień przed przygotowaniem sałatki marynujemy łososia.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą (sól nie musi się rozpuścić), na wierzchu układamy łososia skórą do góry i delikatnie wciskamy go w sól tak, aby cały filet był pokryty marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Makaron gotujemy al dente.
Jabłko, ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, mieszamy z makaronem, dodajemy posiekaną miętę.
Składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, mieszamy z sałatką.
Łososia wyjmujemy z marynaty, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry, podajemy z sałatką.
Smacznego 🙂