Mazurek czekoladowo orzechowy bez pieczenia (wegański)

with Brak komentarzy

Odkąd pierwszy raz przygotowałam tzw. kulki mocy, czyli zmiksowane daktyle z orzechami, uformowane w kulki,  daktyle wykorzystuję w kuchni na różne sposoby. Słodzę nimi desery, dodaję do kaszki manny i jaglanej, robię spody do tart.

Tym razem daktyle i orzechy stanowią spód do mazurka. Razem ze skórką z pomarańczy i sokiem stanowią tak doskonałe połączenie, że trudno mi było się powstrzymać, aby nie wyjadać masy prosto z miski malaksera… no, nie powstrzymałam się…

Cienkie wypełnienie to czekolada ekstra gorzka i mleko kokosowe, wierzch sypnięty lekko solą…

Całość boska, po prostu boska…

Na pewno powtórzę na święta, i jeszcze pewnie kilka razy…

Mazurek czekoladowo orzechowy bez pieczenia (wegański)

12 porcji/20 minut + czas chłodzenia

spód:

250 g daktyli

200 g orzechów włoskich (można dać inne, ulubione)

szczypta soli

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

masa:

200 g czekolady 80% kakao

100 ml mleka kokosowego (jeśli nie vege, to może być mleko krowie, śmietanka 30%, ale może być też woda)

2 łyżki melasy z winogron (może być syrop z agawy, w wersji nie wege- miód)

dekoracja:

kwiaty storczyka

sól (polecam gruboziarnistą, której akurat nie miałam :-))

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy na sitku. Wkładamy do misy malaksera, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy i sól i miksujemy pulsacyjnie, co jakiś czas zgarniając masę ze ścianek naczynia.

Masa ma mieć wyraźnie wyczuwalne kawałki orzechów.

Masą wylepiamy spód i boki (do wysokości 2 cm) foremki o średnicy 24 cm w wyjmowanym dnem. Jeśli nie mamy foremki z wyjmowanym dnem (ja nie mam) to formę, którą macie wyłóżcie folią spożywczą, ułatwi to wyjmowanie mazurka.

Formę z ciastem wstawiamy do lodówki.

Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy podgrzany płyn (mleko, wodę) i melasę, mieszamy energicznie, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masą zalewamy spód ciasta i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Przed podaniem posypujemy solą, ozdabiamy kwiatami.

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply