Mazurek czekoladowo orzechowy z powidłami śliwkowymi

with Brak komentarzy

Pyszne kruche ciasto czekoladowe połączone z kwaśnymi powidłami śliwkowymi i słodką, orzechową masą.

Całość to idealne połączenie smaków. Mazurek czekoladowo orzechowy z powidłami śliwkowymi to oczywisty faworyt na nadchodzące Święta Wielkanocne, ale równie dobrze się sprawdzi, jako codzienne ciasto do kawy.

Warto w tym przypadku użyć orzechów włoskich naprawdę dobrej jakości, bo to one mają w tym przypadku wpływ na smak całości.

Powideł śliwkowych użyłam niesłodzonych, bo takie posiadałam, jeśli więc będziecie kupować je w sklepie, to wybierzcie takie z jak najmniejszą ilością cukru. Kwaskowość powideł doskonale równoważy słodycz pochodzącą z orzechowej bezy.

Podczas pieczenia należy uważać, aby za bardzo nie wysuszyć bezy.

Jeśli piekarnik ma tendencje do przypiekania, wówczas warto obniżyć temperaturę pieczenia o 10 st. C.

Jeśli nie macie ochoty piec i chcecie szybko przygotować mazurek, który wzbudzi zachwyt Waszych bliskich, to proponuję Wam przygotować mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia.   Jest przepyszny.

A wracając do naszego mazurka orzechowego, to proszę… oto on…

 

mazurek orzechowo czekoladowy
mazurek orzechowo czekoladowy

 

 

ciasto kruche:

350 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

2 łyżki kakao

szczypta soli

50 g cukru pudru

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

2 żółtka

masa orzechowa:

3 duże jaja

szczypta soli

180 g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

200 g zmielonych orzechów włoskich

dodatkowo:

6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do malaksera i szybko miksujemy. W momencie, kiedy ciasto zacznie przypominać mokry piasek, wyjmujemy, szybko zagniatamy i wylepiamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkąłdamy do lodówki na czas przygotowywania masy orzechowej. W przypadku przygotowywania ciasta kruchego ręcznie, mąkę siekamy z masłem, rozdrabniamy palcami, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Masa orzechowa:

Rozdzielamy białka od żółtek.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy mielone orzechy włoskie, sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Masę orzechową mieszamy z ubitymi białkami uważając, aby piana nie straciła puszystości.

Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, smarujemy powidłami śliwokowymi i równomiernie rozsmarowujemy masę orzechową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C piekarnika, od razu po włożeniu obniżyć temperaturę do 160 st.C i piec około 30 minut.

 

mazurek orzechowo czekoladowy
mazurek orzechowo czekoladowy

 

mazurek orzechowo czekoladowy
mazurek orzechowo czekoladowy

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...