Meksykański gulasz z czekoladą i cynamonem

with Brak komentarzy

Niezwykle aromatyczny gulasz z mięsa wołowego, z warzywami i mnóstwem przypraw, które nadały mu niezwykłego smaku. Dodatek czekolady i cynamonu sprawia, że staje się jeszcze bardziej rozgrzewający i smaczny. Jak to bywa z gulaszem, najlepszy po kilkukrotnym odgrzewaniu…

 

Meksykański gulasz z czekoladą i cynamonem


 

600 g wołowiny na gulasz
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
2 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego estragonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 kora cynamonu w całości
4 całe ziarna kardamonu
dodatkowo:
2 szklanki bulionu
400 ml pomidorów z puszki
450 g mieszanki meksykańskiej Hortex
1/2 puszki czerwonej fasoli
4 kostki gorzkiej czekolady

 

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną cebulą i całe ząbki czosnku, mieszamy 2 minuty, po czym dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy 3-4 minuty, aż mięso zostanie dokładnie obtoczone w przyprawach, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 2,5 godziny. Z powodzeniem można to danie przygotować w szybkowarze. Zaoszczędzimy czas i energię, a rodzina, która nie będzie mogła opanować uczucia głodu, kiedy zapachy zaczną wychodzić z garnka na kuchnię, szybciej będzie mogła zasiąść do stołu… Kiedy mięso będzie już miękkie, do garnka dodajemy czekoladę, pomidory z puszki oraz mieszankę meksykańską Hortex. Gotujemy około 10 minut, dodajemy fasolę czarwoną, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Podajemy z bagietką…

 

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from