Mleczny sernik z borówkami

with 1 komentarz

Przepis zobaczyłam tutaj.

Zainteresował mnie dodatek mleka w proszku, które od jakiegoś czasu stoi smutno w kuchennej szufladzie.

Mleczny sernik nie wymaga dużego nakładu pracy, wystarczy wymieszać składniki łyżką.

Ponieważ konsystencja z oryginalnego przepisu nie bardzo pasowała mi ze względu na smak i konsystencję, trochę zmodyfikowałam go i rezultat mamy poniżej.

Mleczny sernik na pewno zachwyci fanów mleka w proszku, bo jest ono bardzo wyczuwalne w smaku. Jeśli ktoś go nie lubi, nie róbcie tego sernika, bo nie przypadnie Wam do gustu. Dodatek borówek przełamuje mleczny smak, a gorzka czekolada dodaje całości charakteru.

Początkowo miałam zamiar użyć białej czekolady na polewę, ale po posmakowaniu ciasta, zmieniłam zdanie.

 

mleczny sernik z borówkami
mleczny sernik z borówkami

 

8 porcji/60 minut

250 g mascarpone

500 g ricotty

100 ml śmietanki 30%

6 czubatych łyżek mleka w proszku

2 jaja

szczypta soli

dodatkowo:

125 g borówek

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30%

Wszystkie składniki oprócz borówek wkładamy do miski i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej folią do pieczenia. Na masie rozkładamy równomiernie borówki, delikatnie wciskamy je w ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st.C około 40 minut. Środek sernika powinien być sprężysty.

Wyjmujemy, studzimy. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby osiągnęło właściwą konsystencję.

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na serniku.

Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

 

mleczny sernik z borówkami
mleczny sernik z borówkami

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

One Response

  1. Monika Nowak
    | Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkie desery z mlekiem w proszku, zapisałam sobie przepis i będę robić <3

Leave a Reply