Lato to czas warzyw i owoców. Kuszą smakiem i zapachem, zachęcają kolorami.
Lato to idealny czas na eksperymentowanie, mieszanie smaków, których do tej pory nie łączyliście…
Lato to czas na witaminy, które leżą w ogrodzie i trzeba tylko po nie sięgnąć. Zjadamy je prosto z krzaka lub kombinujemy i łączymy z innymi dodatkami.
Ostatnia moja kombinacja, to tradycyjna i najlepsza o tej porze roku sałatka caprese, połączona z salsą z ogórków małosolnych z malinami i jeżynami, które UWAGA !!! zostały wcześniej zamrożone.
W przypadku takich upałow, jakie mamy obecnie, możliwość przygotowania szybkiego i zimnego dania, które nie wymaga chłodzenia w lodówce, jest na wagę złota.
Nie obawiajcie się, zamrożone owoce po podaniu sałatki bardzo szybko ulegną rozmrożeniu i będą po prostu zimne, co jest jak najbardziej wskazane.
Wypróbujcie też połączenie ogórków małosolnych z malinami. Słone naprawdę pasuje do słodkiego…
Do tego dobrej jakości mozzarella Galbani i posiłek gotowy w 10 minut.
2 dojrzałe pomidory
1 mozzarella Galbani (125 g)
kilka listków bazyli
2 łyżeczki pesto z bazyli
salsa z ogórków małosolnych:
2 małosolne ogórki
garść mrożonych malin (muszą być słodkie)
garść mrożonych jeżyn
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na talerzu, przekładając je listkami bazyli.
Ogórki małosolne kroimy w kostkę, zamrożone jeżyny siekamy nożem, a maliny rozdrabniamy w dłoniach. Mrożone maliny da się łatwo „pokruszyć”. Wszystko łączymy, polewamy oliwą.
Przekładamy na talerzyk z pomidorami i mozzarellą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Podajemy z pesto z bazyli i bagietką.
Smacznego 🙂