Moja sałatka caprese

with Brak komentarzy

Lato to czas warzyw i owoców. Kuszą smakiem i zapachem, zachęcają kolorami.

Lato to idealny czas na eksperymentowanie, mieszanie smaków, których do tej pory nie łączyliście…

Lato to czas na witaminy, które leżą w ogrodzie i trzeba tylko po nie sięgnąć. Zjadamy je prosto z krzaka lub kombinujemy i łączymy z innymi dodatkami.

Ostatnia moja kombinacja, to tradycyjna i najlepsza o tej porze roku sałatka caprese, połączona z salsą z ogórków małosolnych z malinami i jeżynami, które UWAGA !!! zostały wcześniej zamrożone.

W przypadku takich upałow, jakie mamy obecnie, możliwość przygotowania szybkiego i zimnego dania, które nie wymaga chłodzenia w lodówce, jest na wagę złota.

Nie obawiajcie się, zamrożone owoce po podaniu sałatki bardzo szybko ulegną rozmrożeniu i będą po prostu zimne, co jest jak najbardziej wskazane.

Wypróbujcie też połączenie ogórków małosolnych z malinami. Słone naprawdę pasuje do słodkiego…

Do tego dobrej jakości mozzarella Galbani i posiłek gotowy w 10 minut.

 

 

sałatka caprese
sałatka caprese

2 dojrzałe pomidory

1 mozzarella Galbani (125 g)

kilka listków bazyli

2 łyżeczki pesto z bazyli

salsa z ogórków małosolnych:

2 małosolne ogórki

garść mrożonych malin (muszą być słodkie)

garść mrożonych jeżyn

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na talerzu, przekładając je listkami bazyli.

Ogórki małosolne kroimy w kostkę, zamrożone jeżyny siekamy nożem, a maliny rozdrabniamy w dłoniach. Mrożone maliny da się łatwo „pokruszyć”. Wszystko łączymy, polewamy oliwą.

Przekładamy na talerzyk z pomidorami i mozzarellą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Podajemy z pesto z bazyli i bagietką.

 

sałatka caprese
sałatka caprese
sałatka caprese
sałatka caprese
sałatka caprese
sałatka caprese

Smacznego 🙂

 

 


Włoska strona lata z Galbani

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...