Mokra babka

with Brak komentarzy

Przepis z książki „Jerozolima” Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi, nieco zmodyfikowany z braku niektórych składników pod ręką…

Fantastyczne, wilgotne ciasto babkowe, które w oryginale nosi nazwę Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym, a mokrą babką zostało w wyniku małego żarciku w pracy…

Semolinę zastąpiła kasza manna, obie są z pszenicy, jedyną niewiadomą dla mnie była wielkość ziaren, czy mają podobną granulację, czy nie… Nie wiem, ale kasza manna doskonale się sprawdziła.

Zamiast dżemu pomarańczowego użyłam dżemu z nektarynek i brzoskwini, zabrakło mielonych migdałów, więc dodałam więcej kaszy…

Ciasto znakomite, rewelacyjne, pachnące egzotycznie, po prostu pyszne…

 

Mokra babka


 

180 ml oleju rzepakowego (org. słonecznikowy)

240 ml soku pomarańczowego

160 g dżemu z nektarynek i brzoskwini (org. dżem pomarańczowy)

4 jaja

otarta skórka z 1 pomarańczy

70 g cukru

90  wiórków kokosowych (org. 70 g)

90 g mąki pszennej

180 g semoliny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

w oryginale 2 łyżki mielonych migdałów – nie dałam, zastąpiłam kaszą manną

 

syrop:

200 g cukru

140 ml suku pomarańczowego (org. woda)

w oryginale 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy – nie dałam 

 

Wszystkie mokre składniki mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mieszamy wszystkie składniki suche, zawartości obu naczyń mieszamy razem. 

Blaszkę o wymiarach około 30X10 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, które będzie dość rzadkie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

Pod koniec pieczenia ciasta, przygotowujemy syrop. Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem do czasu, aż cukier zupełnie się rozpuści.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je syropem czekając za każdym razem, aż poprzednia ilość syropu zostanie wchłonięta przez ciasto.

Studzimy zupełnie.

Podajemy z jogurtem greckim.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from