Murzynek z czerwoną porzeczką to codzienne ciasto, idealne do kawy i w momencie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Mocno czekoladowe, wilgotne, ale nie w stylu brownie, puszyste i mięciutkie.
Polewa jest częścią ciasta, więc przygotowujemy ją przy okazji robienia murzynka.
Murzynek z czerwoną porzeczką zaspokoi gusta zarówno dużych słodyczożerców, jak i tych małych.
A chyba najważniejsze jest to, że do jego przygotowania potrzebna jest tylko miska i łyżka.
Przepis, nieco z modyfikowany pochodzi z tej strony.
250 g margaryny
250 g cukru
1/2 szklanki mleka
80 g kakao
250 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jaja
dodatkowo:
200 g czerwonej porzeczki
Margarynę podgrzewamy z cukrem do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy rózgą dokładnie i studzimy do momentu, aż masa będzie letnia.
Odlewamy 1/3 szklanki, na polewę.
Do reszty czekoladowej mieszanki dodajemy jajka, dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ponownie, wsypujemy czerwoną porzeczkę, mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 10X20 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Wyjęte z piekarnika ciasto studzimy 10 minut w blaszce, następnie wyjmujemy, przenosimy na kratkę i polewamy polewą (1/3 szklanki mieszanki czekoladowej, którą odłożyliśmy podczas przygotowywania ciasta).
Murzynek z czerwoną porzeczką najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, kiedy polewa jest półpłynna, ciasto idealnie mięciutkie, cieplutkie tak, że polewa przyjmnie po nim spływa… Nic, tylko palce lizać!
i nieco inny styl zdjęcia…
Smacznego 🙂