Ciasto, które robimy w momencie, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego.
Ochota słabnie podczas przygotowywania ciasta i osiąga maksimum podczas pieczenia, kiedy zapachy z piekarnika drażnią nasze zmysły i powodują kurczenie się żołądka w oczekiwaniu na mającą nadejść nieuchronnie przyjemność…
Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny ” z murzynkiem”, ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady.
Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy…
Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie przeszkadzał dzieciom, ani M., oznacza to, że nie dominuje, a jedynie wzbogaca smak czekolady.
Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą
4 jaja
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oliwy Monini
200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe i twarde jabłka
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki oliwy truflowej Monini
Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy oliwę, miksujemy.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie całość mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy w poprzek, nie przecinając ich do końca.
Tak przygotowane jabłka układamy w tortownicy o średnicy około 28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i delikatnie wlewamy ciasto uważając, aby jabłka pozostały zakryte masą do połowy wysokości. Ciasto w piekarniku urośnie i w rezultacie zobaczymy jedynie wierzchołki owoców.
Jeśli okaże się, że ciasta mamy za dużo, wówczas nadmiar używamy do upieczenia babeczek.
Przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta przy owocach. Jabłka puszczą nieco soku i należy dopilnować, aby murzynek był dopieczony w każdym miejscu…
Ciasto studzimy w tortownicy.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy oliwę truflową i mieszamy dokładnie.
Polewą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy na kawałki.
Ciasto możemy też podać z ciepłą polewą, smakuje wyśmienicie.
Smacznego 🙂