Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

with Brak komentarzy

Ciasto, które robimy w momencie, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego.

Ochota słabnie podczas przygotowywania ciasta i osiąga maksimum podczas pieczenia, kiedy zapachy z piekarnika drażnią nasze zmysły i powodują kurczenie się żołądka w oczekiwaniu na mającą nadejść nieuchronnie przyjemność…

Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny ” z murzynkiem”, ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady.

Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy…

Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie przeszkadzał dzieciom, ani M., oznacza to, że nie dominuje, a  jedynie wzbogaca smak czekolady.

 

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

 

 

 

 

4 jaja

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oliwy Monini

200 g mąki pszennej

2 łyżki kakao gorzkiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 małe i twarde jabłka

 

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki oliwy truflowej Monini

 

Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy oliwę, miksujemy.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie całość mieszamy.

 

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy w poprzek, nie przecinając ich do końca.

Tak przygotowane jabłka układamy w tortownicy o średnicy około 28 cm  (wyłożonej papierem do pieczenia) i delikatnie wlewamy ciasto uważając, aby jabłka pozostały zakryte masą do połowy wysokości. Ciasto w piekarniku urośnie i w rezultacie zobaczymy jedynie wierzchołki owoców.

Jeśli okaże się, że ciasta mamy za dużo, wówczas nadmiar używamy do upieczenia babeczek.

Przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta przy owocach. Jabłka puszczą nieco soku i należy dopilnować, aby murzynek był dopieczony w każdym miejscu…

Ciasto studzimy w tortownicy.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy oliwę truflową i mieszamy dokładnie.

Polewą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Kroimy na kawałki.

Ciasto możemy też podać z ciepłą polewą, smakuje wyśmienicie.

 

 

Smacznego 🙂

 


Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from