Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

with Brak komentarzy

Lato to bogactwo warzyw i czas, kiedy namiętnie robimy różnego rodzaju „lecza” – tak potocznie nazywamy każdą potrawkę, którą przygotowujemy z letnich warzyw, choć z leczem zazwyczaj mało ma ona wspólnego… Pomidory, papryka, cebula, świeże zioła, plus do tego te warzywa, które akurat mamy pod ręką, a w rezultacie otrzymujemy super danie, zdrowe i tanie,  które w każdym domu będzie smakowało inaczej.

Tak, jak bigos, czy jarzynowa… Niby przepis jest jeden (???), ale każdy dodaje coś od siebie (bo przecież każdy ma TEN właściwy przepis), w rezultacie otrzymując coś innego.

Ponieważ amatorów tego dania nie ma wielu w mojej rodzinie, a sama nie podołałam całemu GAROWI tego smakołyku (bo wiecie, że leczo, jak bigos, robi się od razu w ilościach hurtowych, przynajmniej ja nie umiem inaczej), to, co mi pozostało zmiksowałam na sos, zatopiłam w nim muszle z mozzarellą i bazylią i zapiekłam… Rany, jakie to było pyszne !

Pamiętajcie też, aby pomidory w tej potrawce dodać do całości na końcu, jak już warzywa się zesmażą i będą słodkie, w przeciwnym wypadku będziemy mieli je ugotowane, zamiast usmażonych i nie wydobędziemy z nich całości smaku i aromatu, a o to przecież chodzi w letniej kuchni.

Muszle makaronu musimy ugotować, aby całość można było później tylko szybko zapiec.

 

 

Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie
Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

 

 

potrawka z warzyw zwana „leczem”:

5 łyżej oleju

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 papryki czerwone

1 mała cukinia

1 kg pomidorów

1 łyżka czerwonej papryki

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

gałązki świezego tymianku, oregano i pietruszki

sól

pieprz czarny

dodatkowo:

12-14 dużych muszli makaronu

1-2 opakowania mozzarelli mini Galbani

12-14 dużych listków bazyli

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy i przesmażamy je króciutko, następnie dodajemy posiekaną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę oraz cukinię, smażymy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kawałki pomidory (bez środków, te usuwamy wcześniej). Gotujemy całość około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Potrawki będzie więcej, niż potrzebujemy do zapieczenia muszli, jedną szklankę z całości i miksujemy, resztę możemy podać z ryżem, makaronem lub jako dodatek do mięsa.

Muszle makaronu gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na dnie naczynia do zapiekania wlewamy sos warzywny,

Do każdej muszli wkładamy kulkę mini mozzarelli zawiniętą w listek bazyli i układamy w naczyniu (uzyłam fioletowej bazyli).

Posypujemy listkami świezego tymianku i posypujemy świeżo mielonym pieprzem czarnym.

Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie
Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

 

 

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 10 minut.

 

Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie
Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

 

Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie
Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

 

Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie
Muszle z mozzarellą i bazylią w warzywnym sosie

 

Smacznego 🙂

 

 

 


Włoska strona lata z Galbani

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...