Najlepsza jarzynowa

with Brak komentarzy

Prawda jest taka, że jako matka trójki dzieci, mogę sobie eksperymentować w kuchni, kiedy mam czas (hahahaha…) lub kiedy koniecznie muszę odreagować (bo kuchnia bardzo, ale to bardzo mnie relaksuje), ale na porządku dziennym są sytuacje, że obiad musi być gotowy w 30 minut. 

Dość mało czasu, biorąc pod uwagę fakt, że po powrocie z pracy Jasiek dosłownie na mnie „wisi”. 

Najlepiej, żeby było to coś, co zje zarówno roczniak, jak i nastolatka (tak, tak, wszak lat 11 prawie, to już naście…), co będzie smakowało całej trójce (to jest wyzwanie), a sukces osiągam w momencie, kiedy do mieszkania wraca spracowany Pan rodziny i z uznaniem kiwa głową nad talerzem (nie mówi nic, bo podczas jedzenia się nie gada :-)).

No i coś takiego, co da się zrobić jedną ręką (na drugiej trzymam przecież Jaśka).

DA SIĘ !!!

Nie mam nic lepszego niż zupa, jak to mawiała ciocia, „przeleć się po ogrodzie” – czyli jarzynowa.

Bo nawet jeśli komuś coś nie smakuje, to łatwo z niej to wyjąć – coż, muszę być przygotowana na wszystkie okoliczności. Groszek, za którym przepada Ania, okazał się dobrym produktem do plucia dla Jaśka. Nawet, podczas próby przemycenia do w towarzystwie marchewki i kalafiorka, jeśli dziecię nie zauważyło na łyżeczce, to wygrzebało palcem z buzi i położyło na stole… tak, wiem, to też minie…

A wracając do zupy, to jest pyszna, lekka, aromatyczna, z jędrnymi warzywami (jeśli ich nie rozgotujecie), zdrowa i na pewno nie będziecie mogli oderwać się od talerza, dopóki nie zobaczycie dna…

Bardzo polecam.

 

 Najlepsza jarzynowa

8 porcji/30 minut

 

 

 


1 opakowanie bukiet warzyw kwiatowy Hortex

1/2 opakowania groszku zielonego Hortex

4 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex

3 ziemniaki

kawałek pora

5 szklanek bulionu warzywnego 

sól i pieprz do smaku

100 ml śmietanki 30%

koperek

 

 

Do garnka wlewamy bulion, wkładamy mrożone warzywa, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekanego pora, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Dodajemy śmietankę i świeży koperek, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, podajemy.


 

Smacznego 🙂 

 

 

 


Mój dzień z Hortex

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...