Obłędny tort czekoladowy z jeżynami

with Brak komentarzy

Tort robiony na urodziny teścia, szybko, przed samym wyjazdem…

Miało być coś innego, bardziej wyszukanego, ale okazało się, że tydzień nie był dla mnie wyrozumiały i skończyło się czymś bardzo prostym…

Ale, jak to się często okazuje, proste pomysły są najlepsze.

 

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto z majonezem, przełożone czekoladowym kremem na bazie mascarpone i nutelli, mięciutkie i wilgotne, takie jakie powinno być ciasto dla cierpliwie czekających na wiosnę…

Bardzo Wam polecam, bo ciasto jest fantastyczne. 

Niestety, tylko jedno zdjęcie…  

…za szybko zjedliśmy 🙂 

 

 

Obłędny tort czekoladowy z jeżynami

 

 

ciasto:

2,25 szklanki mąki tortowej

1,25 szklanki gorzkiego kakao

2 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka majonezu 

1 szklanka mleka

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:

500 g serka mascarpone

400 g kremu czekoladowo-orzechowego

jeżyny

 

Kawę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy majonez i cukier, mieszamy energicznie, dodajemy wszystkie pozostałe składniki przesiane przez sito, ponownie mieszamy, aż nie będzie grudek.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Ciasto studzimy i kroimy na 3 krążki.

Mascarpone mieszamy z kremem czekoladowym.

Ciasto przekładamy kremem, w każdą warstwę wciskamy jeżyny. Jeżyny miałam mrożone i takich użyłam do ciasta. Nie rozmrażałam ich przed użyciem, rozmroziły się w kremie.

 

 Smacznego 🙂 

 

 

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from