Oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili

with Brak komentarzy

Bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo użyteczna w kuchni… Oszczędza czas podczas gotowania i ułatwia poranne przygotowywanie szybkich sałatek do pracy. Mieszamy jedynie składniki i polewamy oliwą…

Na pewno zrobię jeszcze oliwę aromatyzowaną bazylią, z uprażonymi pestkami słonecznika oraz oliwę z miętą… Kusi mnie też wiele innych kombinacji, pożyjemy zobaczymy…

I fajnie jest, kiedy wlejemy nasz skarb do eleganckiej, zgrabnej buteleczki. Nie tylko cieszy podniebienie, ale i oczy…

 

 Oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili

 

 

 

  • 500 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili

 

Czosnek kroimy na takie kawałki, aby przeszły przez szyjkę butelki, w której zamierzamy przechowywać oliwę, papryczkę kroimy w paski, usuwamy pestki (ja część dodałam do oliwy).

Na łyżce oliwy podsmażamy czosnek i papryczkę, jak zaczną „skwierczeć” dolewamy resztę oliwy i podgrzewamy do momentu aż będzie gorąca. Nie możemy jej absolutnie przegrzać, bo czosnek nam się przypali i zgorzknieje.

Całość studzimy, przelewmy do butelki i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie oliwa osiągnie już odpowiedni aromat i smak.

Ta wersja jest dość ostra.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from