Orzotto z kurkami i tymiankiem – Włochy

with Brak komentarzy

Pierwszy przystanek w mojej podróży kulinarnej… Na razie tylko wirtualnej, ale w przyszłości… kto wie?

Włochy – królestwo makaronu i ryżu. Dwa podstawowe składniki i mnóstwo wariacji na ich temat. Setki różnych kształtów makaronów i risotto, w którym jedynie sposób przygotowania jest ten sam, a ile domów, tyle różnych dodatków…

Dzisiaj połączenie makaronu orzo (makaron w kształecie ziaren ryżu) i techniki przygotwania risotto…

Z kurkami, którymi należy się nacieszyć, póki jeszcze są i świeżym, pachnącym tymiankiem z ogódka Izy…

Taka moja włoska inspiracja w polskiej kuchni…

 

Orzotto z kurkami i tymiankiem

 

 

1/2 szklanki makaronu orzo

1/2 cebuli

1 łyżka masła

100 ml białego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu drobiowego

garść kurek

2 gałązki świeżego tymianku

sól

pieprz czarny świeżo mielony

2 łyżki startego parmezanu

1/2 łyżki zimnego masła

 

Na jednej łyżce masła podsmażamy około 4 minut  posiekaną w kostkę cebulę i listki tymianku z jednej gałązki, dodajemy oczyszczone kurki i smażymy kolejne 4 minuty. Wsypujemy makaron, mieszamy i wlewamy wino. Mieszamy i w momencie, kiedy płyn zostanie wchłonięty, wlewamy porcjami gorący bulion, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Makaron będzie miękki szybciej niż ryż, więc po około 10 minutach należy posmakować danie, czy makaron jest wystarczająco miękki. Powinien być al dente, czyli wyczuwalny wyraźnie podczas jedzenia. Moja mama mówi na taki „niedogotowany”, ale to kwestia gustu 🙂

W momencie, kiedy makaron jest już odpowiedni, dodajemy do orzotto łyżkę zimnego masła, parmezan i listki z drugiej gałązki tymianku, mieszamy i natychmiast podajemy.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from