Owocowy kuskus na śniadanie

with Brak komentarzy

Kuskus to jedna z ulubionych kasz moich dzieci… Szybki w przygotowaniu, wystarczy zalać wrzątkiem i za chwilę delektujemy się pyszną kaszką, która na szczęście się nie skleja…

Tym razem kuskus w wersji śniadaniowej, zaparzony sokiem jabłkowym z miętą i odrobiną soku z limonki, podany z sezonowymi owocami i gęstym jogurtem greckim… Śniadanie w 5 minut, jeśli nie jesteśmy w stanie poczekać do momentu, aż kuskus wystygnie lub jeśli powstrzymamy pokusę na nieco dłużej, będziemy delektować się pysznym, orzeźwiającym śniadaniem idealnym na upalne dni, które mam nadzieję wkrótce nadejdą…

 

Owocowy kuskus na śniadanie

 

 

1/2 szklanki kuskusu Kupiec

1 szklanka soku z jabłek

6-8 listków świeżej mięty

odrobina soku z cytryny

garść borówek

garść czereśni

kilka truskawek

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

kilka listków mięty do dekoracji

 odrobina startej skórki z limonki

 

Sok z jabłek zagotowujemy z miętą, dodajemy sok z cytryny i zalewamy całością kuskus. Miseczkę z kuskusem przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka… 

Do tak przygotowanego kuskusu dodajemy wypestkowane czereśnie, pokrojone w kawałki truskawki i borówki, mieszamy i przekładamy do miseczek.

Podajemy z jogurtem greckim, ozdobione listkami mięty i posypane skórką z limonki…


 

 

 

Smacznego 🙂

 

Gotuj w zdrowym stylu

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from