Kuskus to jedna z ulubionych kasz moich dzieci… Szybki w przygotowaniu, wystarczy zalać wrzątkiem i za chwilę delektujemy się pyszną kaszką, która na szczęście się nie skleja…
Tym razem kuskus w wersji śniadaniowej, zaparzony sokiem jabłkowym z miętą i odrobiną soku z limonki, podany z sezonowymi owocami i gęstym jogurtem greckim… Śniadanie w 5 minut, jeśli nie jesteśmy w stanie poczekać do momentu, aż kuskus wystygnie lub jeśli powstrzymamy pokusę na nieco dłużej, będziemy delektować się pysznym, orzeźwiającym śniadaniem idealnym na upalne dni, które mam nadzieję wkrótce nadejdą…
Owocowy kuskus na śniadanie
1/2 szklanki kuskusu Kupiec
1 szklanka soku z jabłek
6-8 listków świeżej mięty
odrobina soku z cytryny
garść borówek
garść czereśni
kilka truskawek
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
kilka listków mięty do dekoracji
odrobina startej skórki z limonki
Sok z jabłek zagotowujemy z miętą, dodajemy sok z cytryny i zalewamy całością kuskus. Miseczkę z kuskusem przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka…
Do tak przygotowanego kuskusu dodajemy wypestkowane czereśnie, pokrojone w kawałki truskawki i borówki, mieszamy i przekładamy do miseczek.
Podajemy z jogurtem greckim, ozdobione listkami mięty i posypane skórką z limonki…
Smacznego 🙂