Pęczakotto z warzywami i owcami morza

with Brak komentarzy

 

 Zima podobno ma się ku końcowi, ale my już nie możemy doczekać się wiosny…

Świeże warzywa i owoce, kolory, słońce… za tym wszystkim bardzo tęsknimy.

Dzisiaj, zaspokajając tęsknotę za wiosną, robimy pęczak z warzywami, łososiem i krewetkami…

Proste, aromatyczne, kolorowe, smaczne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.

Bardzo zapraszam 🙂

 

Pęczakotto z warzywami i owcami morza

4 porcje/30 minut

 

 

 

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka masła

1/2 małej cebulki

1 ząbek czosnku

1 szklanka pęczaku

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

2,5 szklanki bulionu warzywnego 

1/2 opakowania bukiet jarzyn wiosenny Hortex

2-3 kawałki łososia

10-12 krewetek

sól

pieprz czarny świeżo mielony

 

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pęczak i smażymy minutę, cały czas mieszając, wlewamy wino. Po odparowaniu wina, dolewamy do pęczaku partiami gorący bulion, czekając aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ziarna.

W momencie, kiedy pęczak będzie już prawie miękki, dodajemy warzywa Hortex, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy wszystko około 5 minut. Następnie dodajemy kawałki łososia oraz krewetki. Patelnię ponownie przykrywamy i całość gotujemy jeszcze 5 minut. 

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

To danie bardzo dobrze się przechowuje i równie dobrze smakuje kolejnego dnia w pracy…

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 


Mój dzień z Hortex

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from