Pesto ze szpinaku i słonecznika

with Brak komentarzy

Czosnkowe, słonecznikowe i zielone od szpinaku…

Do makaronu, do tortilli, do zrumienionych bagietek… Pyszne i zdrowe.

 

Pesto ze szpinaku i słonecznika

 

 

 

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  •  50 g słonecznika
  • 30 g sera parmezanu lub peccorino romano lub innego twardego
  • sól
  • pieprz czarny

 

 Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek, chwilę smażymy, wrzucamy szpinak i czekamy aż zwiędnie. Na drugiej patelni prażymy słonecznik.

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką pastę.

Można też uzyć robota kuchennego lub nawet kielicha do koktaili, ale ja zazwyczaj robię małe porcje,  więc blender jest tutaj najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from