A to pomysł mojej siostry, prosty, ale jakże smaczny i dietetyczny ponoć 🙂 Warzywa plus tuńczyk zapieczone w jajkach. Łatwe w przygotowaniu, fajnie wyglądające i podzielne danie. Taka, bogata w składniki, jajecznica robiona w piekarniku zamiast na patelni. Nie potrzebujemy dodawać tłuszczu do smażenia, więc oszczędzamy kalorie…
Po upieczeniu można ją wystudzić, pokroić na kawałki i podać jako przekąskę.
Pieczona jajecznica z tuńczykiem i warzywami
1 puszka tuńczyka
4 jaja
3 łyżki mleka
1/2 brokułu
1 mała cebula
1/4 czerwonej papryki
4 suszone pomidory w oleju
1 łyżka bułki tartej
pęczek świeżego szczypiorku
1 łyżeczka oleju
sól
pieprz czarny
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojonego na kawałki brokuła, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy około 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę, tuńczyka odsączamy z oleju, suszone pomidory kroimy drobno.W siliconowej foremce o wymiarach 20×20 układamy podsmażoną cebulkę z brokułem i resztę warzyw oraz kawałki tuńczyka, posypujemy bułką tartą, solą i pieprzem. Jaja rozbijamy do miseczki, ubijamy widelcem, dolewamy mleko i całość przelewamy na warzywa. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podajemy na ciepło lub na zimno, pokrojone w kwadraty. Smakuje rewelacyjnie, wygląda imprezowo, a jest przygotowane z bardzo prostych składników.
Smacznego 🙂