Pieczona jajecznica z warzywami

with Brak komentarzy

A to pomysł mojej siostry, prosty, ale jakże smaczny i dietetyczny ponoć 🙂 Warzywa plus tuńczyk zapieczone w jajkach. Łatwe w przygotowaniu, fajnie wyglądające i podzielne danie. Taka, bogata w składniki, jajecznica robiona w piekarniku zamiast na patelni. Nie potrzebujemy dodawać tłuszczu do smażenia, więc oszczędzamy kalorie…

Po upieczeniu można ją wystudzić, pokroić na kawałki i podać jako przekąskę. 

Pieczona jajecznica z tuńczykiem i warzywami

 

1 puszka tuńczyka

4 jaja

3 łyżki mleka

1/2 brokułu

1 mała cebula

1/4 czerwonej papryki

4 suszone pomidory w oleju

1 łyżka bułki tartej

pęczek świeżego szczypiorku

1 łyżeczka oleju

sól

pieprz czarny

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojonego na kawałki brokuła, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy około 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę, tuńczyka odsączamy z oleju, suszone pomidory kroimy drobno.W siliconowej foremce o wymiarach 20×20 układamy podsmażoną cebulkę z brokułem i resztę warzyw oraz kawałki tuńczyka, posypujemy bułką tartą, solą i pieprzem. Jaja rozbijamy do miseczki, ubijamy widelcem, dolewamy mleko i całość przelewamy na warzywa. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podajemy na ciepło lub na zimno, pokrojone w kwadraty. Smakuje rewelacyjnie, wygląda imprezowo, a jest przygotowane z bardzo prostych składników.

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from