Pieczony kurczak z warzywami i sosem (jednoblaszkowe)

with Brak komentarzy

Są osoby, dla których gotowanie, pieczenie, przygotowywanie codziennych posiłków, to nie tylko obowiązek, ale też sposób na relaks i oderwanie myśli od pracy…

Jestem jedną z tych osób. Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Lubię pichcić dla rodziny, piec ciasta, wymyślać nowe połączenia smaków.

Ale są takie dni, kiedy czas jest nieubłagany i nijak nie pozwala się rozciągnąć. Są takie dni, kiedy wiesz że jedzenie musi „zrobić się samo”, w przeciwnym wypadku będziesz skazany na zamówienie pizzy…

Ale bez obawy. Są takie dania, zwane jednogarnkowymi, które robią się same… Naprawdę… Wystarczy przygotować tylko składniki, co jakiś czas zamieszać, doprawić i gotowe… Danie zrobione.

Są tę dania jednoblaszkowe. Wkładasz wszystko na blachę z piekarnika, zazwyczaj tę największą, żeby wykarmić dużo osób, wsuwasz do piekarnika i po godzinie, półtorej wyjmujesz pachnące cuda…

Tak jest właśnie z tym daniem. Kurczak w sam raz dla 4-5 osobowej rodziny, do tego warzywa, zioła i sos… No… I tu zaczął się dylemat, bo z takiego kurczaka, to sosu nie ma… A kurczak bez sosu to nie obiad.

Na szczęście miałam sos uniwersalny ciemny Łowicz, który dopełnił całości.

Idealnie pasował do pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw.

 

 

pieczony kurczak z warzywami i sosem
pieczony kurczak z warzywami i sosem

 

 

5 osób/1,5 godziny

 

1 kurczak o wadze około 1,3

1/2 cytryny

pęczek świeżego tymianku

1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej

1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej

1/8 łyżeczki mielonego kardamonu

sól

pieprz czarny

10-12  małych ziemniaków

4 średniej wielkości marchewki

2 czerwone papryki

2 małe cukinie

1/2 kalafiora

1 główka czosnku

10 małych pieczarek

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 słoika sosu ciemnego uniwersalnego  Łowicz

Kurczaka myjemy dokładnie, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w środku i na zewnątrz przyprawami: papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek tymianku i pokrojoną w plastry cytrynę.

Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię i marchewkę kroimy na kawałki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Czosnek dzielimy na ząbki. Warzywa wkładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem czarnym i mieszamy dłonią tak, aby były dokładnie obtoczone w oleju i przyprawach.

Na blasze z piekarnika układamy kurczaka i dokoła niego warzywa.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 1 godziny. Sos ciemny uniwersalny  Łowicz podgrzewamy tak, aby był gorący.

Po upieczeniu warzywa powinny być miękkie (cukinia może się nawet nieco rozpadać, czosnek da się wycisnąć ze skórki), a kurczak upieczony, z chrupiącą skórką.

Kurczaka dzielimy na porcje, podajemy z warzywami i sosem ciemnym uniwersalnym Łowicz.

 

pieczony kurczak z warzywami i sosem
pieczony kurczak z warzywami i sosem

 

pieczony kurczak z warzywami i sosem
pieczony kurczak z warzywami i sosem

 

 

pieczony kurczak z warzywami i sosem
pieczony kurczak z warzywami i sosem

 

pieczony kurczak z warzywami i sosem
pieczony kurczak z warzywami i sosem

 

 


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Leave a Reply