Pierogi z bryndzą podawane z wędzonym boczkiem i cebulą – Słowacja

with Brak komentarzy

Kuchnia słowacka swoje korzenie ma w kuchni chłopskiej i pasterskiej, co związane jest z położeniem Słowacji. Można w niej odnaleźć wpływy węgierskie, czeskie, niemieckie, ruskie czy polskie. Ma więc ona wiele do zaoferowania. Natomiast, z racji uwarunkowań klimatycznych, społecznych i historycznych różni się ona zdecydowanie od kuchni, które dziś cieszą się szczególnie dużą popularnością – kuchni narodów basenu Morza Śródziemnego czy szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

Podstawą tradycyjnej kuchni słowackiej było mleko oraz jego przetwory, kapusta i ziemniaki.

Z racji tego, dzisiejszym przepisem na makaronowej trasie kulinarych wypraw są…

 

Pierogi z bryndzą podawane z wędzonym boczkiem i cebulą

 

 

 

ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajo

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

nadzienie:

200 g bryndzy

1 cebula

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz czarny

 

dodatkowo:

1 duża cebula 

50 g wędzonego boczku

1 łyżka oleju do smażenia

 

Wszystkie składniki na ciasto do pierogów mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwilę, aby odpoczęło (15 minut wystarczy) pamiętając, żeby przykryć je ściereczką, aby nie obeschło.

W tym czasie na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, może się zrumienić, a nawet powinna.

Podsmażoną cebulę dodajemy do sera, doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy cienko (max 1 mm grubości), wykrawamy szklanką koła, na które nakładamy łyżeczką farsz. Zlepiamy dokładnie brzegi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Wyjmujemy na talerz.

Boczek podsmażamy z cebulą i posypujemy nim ugotowane pierogi.

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...