Pierogi z mięsem z rosołu

with Brak komentarzy

Bardzo lubimy rosół, mięso gotowane również znajduje swoich amatorów, ale czasami jest go za dużo i powstaje pytanie, co z niego zrobić… Propozycji jest wiele: paszteciki, naleśniki, pasztet, albo pierogi…

Trochę z nimi zabawy jest, jak to z każdymi pierogami, ale warto…

 

Pierogi z mięsem z rosołu

 

 

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki ciepłej wody

1 jajo

4 łyżki roztopionego masła

sól

 

farsz:

600 g mięsa z rosołu lub pieczeni

200 g włoszczyzny (poszatkowana marchew, pietruszka, seler, por)

1 łyżka oleju

2 średnie cebule

50 ml rosołu

sól

pieprz czarny

 



Mięso mielimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy na złoto, dodajemy włoszczyznę i smażymy do momentu, aż zmięknie.

Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego mięsa, dolewamy rosół, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki, aby masa stężała – łatwiej będzie nam kleić pierogi.

Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 3 części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej odrobiną mąki.


Szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółeczka, które napełniamy farszem za pomocą małej łyżeczki i dokładnie sklejamy brzegi, formując pieróg. Pierogi odkładamy na bok.

 

 

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy partiami pierogi. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyjmujemy do miski napełnionej zimną wodą i natychmiast odcedzamy.

Podajemy w wersji ugotowanej lub ugotowanej i podsmażonej na patelni, dzięki czemu pierogi mają chrupiącą skórkę. Obie wersje smakują wyśmienicie, jak mówią moje córeczki, które uwielbiają mi pomagać przy ich przygotowywaniu.

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from