Pita z wołowymi klopsikami

with Brak komentarzy

 Zgrabne bułeczki wypełnione smakowitym nadzieniem… Mięsne klopsiki smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a dodatek warzyw i sos czosnkowy podkręcają smak…

W sam raz na małe, ciepłe co nieco po powrocie z pracy.

 

Pita z wołowymi klopsikami

 

 

klopsiki:

500 g mielonej wołowiny

1 mała cebula

1 jajko

sól

pieprz czarny

olej do smażenia

 

sos czosnkowy:

1/4 szklanki majonezu

1/2 szklanki jogurtu greckiego

2 rozgniecione ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz czarny

 

dodatki:

bułki pita

sałata

pomidory

avocado

 

Klopsiki:

Cebulę obieramy, drobno siekamy, jeśli mam mięso w kawałku, wówczas podczas mielenia dodaję też cebulę, która zmielona nadaje klopsikom bardzo dobry smak i aromat. Mięso, cebulę, jaja, sól i pieprz mieszamy i całość dokładnie wyrabiamy dłonią.

Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włsokiego, lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Jeśli nie mamy patelni grillowej, smażymy na patelni tradycyjnej.

Sos czosnkowy:

Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na chwilę.

 

Pomidory kroimy w plastry, avocado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy go w plasterki.

Bułki pita kroimy ma dwie części i w każdej nożem robimy otwór. Podgrzewamy je na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.

Do środka każdej połówki bułki wkąłdamy liście sałaty, plastry pomidora, avocado i klopsiki. Polewamy sosem czsonkowym i podajemy.

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from