Zgrabne bułeczki wypełnione smakowitym nadzieniem… Mięsne klopsiki smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a dodatek warzyw i sos czosnkowy podkręcają smak…
W sam raz na małe, ciepłe co nieco po powrocie z pracy.
Pita z wołowymi klopsikami
klopsiki:
500 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
sos czosnkowy:
1/4 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz czarny
dodatki:
bułki pita
sałata
pomidory
avocado
Klopsiki:
Cebulę obieramy, drobno siekamy, jeśli mam mięso w kawałku, wówczas podczas mielenia dodaję też cebulę, która zmielona nadaje klopsikom bardzo dobry smak i aromat. Mięso, cebulę, jaja, sól i pieprz mieszamy i całość dokładnie wyrabiamy dłonią.
Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włsokiego, lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Jeśli nie mamy patelni grillowej, smażymy na patelni tradycyjnej.
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pomidory kroimy w plastry, avocado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy go w plasterki.
Bułki pita kroimy ma dwie części i w każdej nożem robimy otwór. Podgrzewamy je na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
Do środka każdej połówki bułki wkąłdamy liście sałaty, plastry pomidora, avocado i klopsiki. Polewamy sosem czsonkowym i podajemy.
Smacznego 🙂