Placuszki z cukinii z twarogiem i orzechami „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”

with Brak komentarzy

Ulubione placuszki mojej Ani, z czosnkiem i dodatkiem twarogu, którego wcale się nie zauważa, jeśli nie wiemy, że tam jest…

Moje dzieci piją mleko (jedna w „białej” postaci, druga z dodatkiem kakao), jedzą ser żółty (Julia tylko w formie „ciągliwej”, czyli na pizzy, w toście, w naleśniku, z kanapki plaster sera zostaje natychmiast wyjęty!), lubią jogurty (ale, o zgrozo, nie te naturalne, ale dosładzane…), ale nie tkną twarogu, kefiru, maślanki… 

Dlatego staram się przemycać nabiał w innych daniach, w których nie wysuwa się on na prowadzenie, ponieważ mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzięki odpowiedniemu stosunkowi wapnia do fosforu w produktach mlecznych, to właśnie z nich wapń jest przyswajalny w największym stopniu.

Placki z cukinii sprawdzająsię zawsze i wszędzie, na wakacjach, na śniadanie, na kolację, do pracy, do szkoły. Smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno. Cukinia ma lekko orzechowy smak, a dodatek czosnku, orzechów włoskich i twarogu jeszcze go podkręca…

 

 

Placuszki z cukinii z twarogiem i orzechami


 

 

 

2 małe cukinie (małe są lepsze niż jedna większa)

1 duże jajko

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

50 g twarogu chudego, zwartego (taki w kostce, nie może być mielony)

sól

pieprz czarny

 

Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej (na „dużych oczkach), mieszamy z mąką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami i pokruszonym twarogiem. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju po około 1,5 minuty z każdej strony.

Podajemy z jogurtem lub nawet z cukrem – tak je moje dziecko…

Należy pamiętać, aby placuszk ismażyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż w przeciwnym wypadku cukinia puści wodę i placki będą się rozpadały. Można dodać więcej mąki, ale wówczas będą twardsze. Lepiej upiec wcześniej, a później odgrzać na patelni ponownie…

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from