Polędwiczki w sosie żurawinowo-piernikowym z jabłkowym kuskusem i grillowanymi warzywami

with Brak komentarzy

Bardzo szybka propozycja obiadowa, całość przygotujemy w czasie 45 minut, co biorąc pod uwagę efektywność dania, naprawdę nie jest dużo.

Jeśli mamy mrożoną żurawinę w zamrażalniku (miałam i musiałam ją zużyć), do tego pierniczki Katarzynki Kopernik w szufladzie (miałam, bo nie zostały nocą zjedzone przez wiadomo kogo), polędwiczki zgarnęłam po drodze z pracy do domu… a porto stało w szafce (jeszcze nie wypiłam całej butelki…).

Do tego kuskus, którego nie trzeba gotować, wystarczy zalać gorącym płynem. Zamiast bulionu użyłam soku z jabłek, dzięki czemu całe danie utrzymane jest w owocowych aromatach. Dodatkowo na patelnię wrzuciłam warzywa, więc

I zanim M. wrócił z pracy, obiad wzorowej Pani domu był gotowy 🙂

Rewelacyjny sos żurawinowo-piernikowy, który był jedzony nawet z makaronem, doskonale pasował też do klusek na parze, tak zwanych pampuchów.

Polecam danie w całości lub danie w kawałkach, bo każda jego część jest wyśmienita.

polędwiczki w sosie żurawinowo-piernikowym
polędwiczki w sosie żurawinowo-piernikowym

sos żurawinowo-piernikowy:

250 g mrożonej żurawiny

1/2 puszki ananasów

1/2 szklanki porto

30 g pierników Katarzynki Kopernik

4 łyżki miodu

kilka goździków

odrobina soli (dosłownie szczypta, dla podkręcenia smaku)

polędwiczka:

2 polędwiczki wieprzowe

1 łyżka oleju

sól

pieprz czarny

dodatkowo:

1/2 szklanki kaszy kuskus

3/4 szklanki soku jabłkowego

sól

warzywa grillowane:

1 mała cukinia

1 mały bakłażan

1 czerwona papryka

odrobina oleju

sól

pieprz czarny

Sos:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem (pierniczki dzielimy na mniejsze kawałki) i gotujemy około 40 minut. Żurawina zmięknie, a sos powinien się zagęścić. Należy mieszać sos od czasu do czasu, uważając aby się nie przypalił. Po przygotowaniu sosu, usuwamy z niego goździki.

Jeśli nie zużyjemy całości sosu jednorazowo, możemy go przechować w lodówce około 5 dni, a jeśli chcemy sos użyć później, słoiczki należy pasteryzować.

Polędwiczki:

Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i smażymy na patelni grillowej (lub na grillu) około 10 minut, przewracając tak, aby z każdej strony mięso było upieczone. środek powinien pozostać różowy. Zdejmujemy z grilla, odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w plastry.

Warzywa:

Cukinię i bakłażana kroimy w plastry, paprykę w kawałki, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy kilka minut, aż zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne.

Kuskus:

Sok jabłkowy zagotowujemy, gorącym zalewamy umieszczony w miseczce kuskus, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut, aż kaszka napęczniej.

Na talerzu układamy porcję warzyw, następnie za pomocą filiżanki porcję kuskusu, plastry polędwiczki i całość polewamy sosem żurawinowo-piernikowym. Ozdabiamy gałązkami tymianu i podajemy.

polędwiczki w sosie żurawinowo-piernikowym
polędwiczki w sosie żurawinowo-piernikowym

Przepis bierze udział w piernikowym konkursie kulinarnym „Przepis na Kopernika”

#przepisnakopernika

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

Leave a Reply