Pomidorowa w stylu japońskim

with Brak komentarzy

A to już bardziej moje klimaty… Lekka i kremowa pomidorowa, do tego kulki z ryżu przygotowanego tak, jak do sushi, surowy łosoś, avocado, arkusze nori pocięte na kawałki i to, co najlepsze – bita śmietanka z wasabi – mega moc i ostrość, to coś, co daje porządnego kopa. Tak, jak kieliszek wódki w Krwawej Mary…

Jeślil nie mamy świeżego surowego łososia lub nie jesteśmy pewni jego jakości, należy użyć łososia wędzonego. 

Pyyyycha 🙂


Pomidorowa w stylu japońskim

 

 

 

 

0,5 litra bulionu warzywnego

2 puszki pomidorów bez skórki Łowicz

sól

pieprz czarny

cukier do smaku

1/4 szklanki ryżu do sushi

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka octu ryżowego

200 g surowego lub wędzonego na zimno łososia 

1 avocado

2 arkusze nori

100 g śmietanki 30%

1 łyżeczka wasabi (są różnej jakości, im ostrzejszy tym lepszy)

 

Bulion zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Ryż płuczemy do momentu, aż woda będzie czysta, odsączamy, zalewamy świeżą wodą w ilości trochę ponad 1/2 szklanki, dodajemy odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Ocet ryżowy podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy i całość wlewamy do ryżu, mieszamy i nieco studzimy. Z ryżu formujemy kulki. 

Łososia kroimy w cienkie plasterki, avocado kroimy nożem wzdłuż, oddzielamy połówki, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ. Kroimy go na plasterki. 

Śmietankę mieszamy z wasabi i ubijamy na sztywno.

Zupę pomidorową wlewamy do miseczek, wkładamy kulki z ryżu, kawałki łososia, avocado i pokrojone nożyczkami nori. Dodajemy bitą śmietankę z wasabi i podajemy.

 

 


 

 

Smacznego 🙂 

 


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from