Pomidorowo mi…

with Brak komentarzy

Ostatnia wizyta u rodziców uświadomiła mi, że niedługo koniec lata… Zajrzałam pod folię, a tam pomidory gotowe do zrywania… I tak sobie przypomniałam, że kiedy jeszcze byłam stałą mieszkanką „Koziołkowa”, jak sympatycznie mówi o mojej rodzinnej miejscowości teść, nie doceniałam tego, co mam pod nosem… Ba, wręcz narzekałam, że muszę wyrywać chwasty, sadzić, zrywać, zbierać, itd… Nigdy nie byłam miłośniczką pracy w ogrodzie, w przeciwieństwie do mojej mamy, której chwała za to…

Teraz jednak, kiedy jestem daleko od domu i sama jestem mamą, która chciałaby zapewnić swym dzieciom najlepsze i najzdrowsze dzieciństwo doceniam, co znaczy posiadanie własnego ogrodu. Wszystko smakuje tak, jak powinno, nie ma obawy o ból brzucha spowodowany zjedzeniem „pędzonych” pomidorów ani też o wysypkę po nafaszerowanych chemią ogórkach…

I nawet myć pomidorów nie trzeba, wystarczy je tylko zerwać z krzaczka… A jest w czym wybierać: wielkie, malinowe, które mają mało pestek… nieco mniejsze, podłużne, przeznaczone do suszenia i na keczup… całkiem malutkie, koktailowe, do sałatki greckiej, na które czeka feta i oliwki przywiezione z Grecji…

pomidory

pomidory

pomidory

 

No i jak to zazwyczaj bywa, kiedy jadę do rodziców, nie wracam do domu z pustymi rękoma… Tym razem bagażnik naszego auta wypełniały pomidory. Specjalne, podłużne, przeznaczone do suszenia, z małą ilością pestek… oraz koktailowe, które mama, w tym roku po raz pierwszy, posadziła pod folią 

Suszone pomidory w oliwie czosnkowej

 

suszone pomidory

suszone pomidory

 

  • pomidory
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • suszony czosnek
  • sól morska
  • olej rzepakowy
  • czosnek

Pomidory kroimy wzdłuż na poł, układamy na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika. Suszymy w temperaturze 100st.C z termoobiegiem przy uchylonych drzwiach piekarnika około 7 godzin. Czas suszenia zależy od tegom, jak mięsiste i duże są pomidory.

Wysuszone pomidory układamy w małych słoiczkach, do których wrzucamy po 2-3 ząbki czosnku i zalewamy oliwą podgrzaną do 100 st.C (sprwadzamy termometrem do pieczenia). Zakręcamy i obracamy dnem do góry. Tak przygotowane pomidory można spokojnie przechowywać całą zimę i przy każdym otwarciu słoika wspominać letnie chwile…

 

Makaron z serem pleśniowym i pomidorami

 

 makaron z serem pleśniowym i pomidorami

 

makaron z serem pleśniowym i pomidorami

 

  • 100 g makaronu
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 g pomidorków koktailowych
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Sery rozpuszczamy na patelni. Miałam pyszną włoską gorgonzolę z mascarpone (30/70%), którą wykorzystałam do tego dania. Dorzucamy makaron. Pomidorki kroimy na pół, mieszamy z makaronem, doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy miętą i pałaszujemy z apetytem…

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from