Portugalskie tartaletki

with Brak komentarzy

Słynny portugalski deser, wymyślony przez mnichów z zakonu Hieronimitów, którego nazwa pochodzi od ulicy, przy której znajdował się klasztor – De Belem.

Przepis na Pasteis de Belem jest pilnie strzeżoną tajemnicą, więc poniżej jedynie moja swobodna interpretacja… Faktem natomiast jest, że komu dane jest raz spróbować prawdziwych Pasties de Belem, które przedawane są w Lisbonie, przy ulicy De Belem, w słynnej kafeterii Antiga Confeitaria de Belém, ten na zawsze zapamięta ich smak… A później go poszukuje…

Od czasu, kiedy pierwszy raz posmakowałam tych ciasteczek goszcząc u szwagra w Portugalii, robiłam je kilkanaście razy, przepis istnieje już na blogu, o tutaj,  regularnie załamując ręce nad faktem, że to wciąż nie jest TEN smak. Tylko pytanie, czy TEN smak uda się kiedykolwiek uzyskać????

 Szczęśliwi Ci, którzy nigdy nie mieli okazji próbować oryginału…

Zapraszam na koleją próbę…

Niestety, wciąż nie TEN smak… ale pyszne są i tak 🙂

 

Portugalskie tartaletki (Pasteis de Belem)

 

 

przepis na 12 sztuk

  • 375g ciasta francuskiego dobrej jakości (jeśli uda się dostać to z  masłem, to będzie duży plus)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jaja (tylko żółtka potrzebujemy)
  • skórka z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do posypania
  • cynamon do posypania

 

  1. Wyszoruj cytrynę i zetnij z niej skórkę, tylko żółtą część.
  2. Rozdziel jajka, osobno białka, osobno żółtka.
  3. Wlej do garnka mleko, cukier, mąkę pszenną, żółtka, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dodaj skórkę z cytryny.
  4. Przetnij laskę wanilii, końcówką noża wyjmij z niej ziarenka i razem z przeciętą laską dodaj je do mleka.
  5. Garnek z mlekiem postaw na źródle ciepła i mieszaj do momentu aż całość zgęstnieje.
  6. NIE GOTUJ !!!
  7. Kiedy masa będzie gęściejsza zdejmij garnek ze źródła ciepła.
  8. Przelej zawartość garnka przez sito, aby pozbyć się laski wanilii i skórek z cytryny oraz ewentualnych grudek.
  9. Wstaw garnek do miski napełnionej wodą z lodem, uważaj, żeby woda nie wlała się do garnka.

  10. Mieszaj od czasu do czasu, aż krem się schłodzi.

Przygotowanie ciasta

Rozgrzej piekarnik do 210 st.C

  1. Ciasto francuskie zdejmij z papieru, zwiń je ponownie w rulon i podziel na 12 części.
  2. Przetnij ciasto na pół (2 części), następnie każdą połówkę przetnij raz jeszcze na pół (4 części) i każdą z części na 3 kawałki.
  3. Formę na 12 muffinów posmaruj masłem.
  4. Każdą z 12 części ciasta umieść w dołku na muffinkę i kciukami rozprowadź ciasto po ściankach foremki tak, aby u góry było grubsze niż na spodzie formy.
  5. Do każdego zagłębienia wlej wystudzony krem do ¾ wysokości ciasta.
  6. Wstaw do nagrzanego do 210 st.C piekarnika i piecz około 20 minut, aż na powierzchni pojawią się ciemne plamki.
  7. Wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę w foremce, po czym delikatnie przełóż na kratkę aby nieco przestygły.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem i cynamonem.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from