Chłodnik pomidorowo-arbuzowy z wędzonym łososiem
Chłodnik pomidorowo-arbuzowy z wędzonym łososiem
Składniki
  • chłodnik:
  • 250g słodkiego arbuza bez pestek (może być taki z pestkamiale należy je usunąć)
  • 125g pomidorów malinowychcałych
  • 125g młodej cukinii ze skórką
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • odrobina soku z limonkijeśli chłodnik jest za słodki
  • dodatkowo:
  • 125g wędzonego łososia MOWI
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • kilka pomidorków cherry
  • oliwa z oliwek do skropienia
Sposób przygotowania
  1. W blenderze kielichowym umieszczamy kawałki arbuza, pomidory, porojoną na mniejsze częsci cukinię, cebulę, przykrywamy pokrywą i blendujemy aż chłodnik uzuska kremową i gładką konsystencję. Ja nie dodawałam wody, ale jeśli uznacie, że taka jest konieczność, to dodajcie.
  2. Doprawiamy naszą zimną zupę solą i pieprzem, smakujemy i jeśli jest za słodka wciskamy trochę soku z limonki. Ja nie dawałam, bo miałam kwaśne pomidory.
  3. Ogórka obieramy specjalną obieraczką, z której uzyskamy ogórkowy makaron lub, jeśli mamy używamy spiralizera.
  4. Chłodnik rozlewamy do dwóch miseczek, nakładamy porcję ogórkowego makaronu, plaster wędzonego łososia MOWI oraz pomodorki cherry przekrojone na pół.
  5. Skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli ktoś ma ochotę (ja miałam) dodajemy listki świeżej mięty.
  6. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli jest wyjątkowo gorąco, to chłodnik bez dodatków można schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować łososiem MOWI i resztą.