Chłodnik z botwinki z ogórkiem małosolnym oznacza nadejście prawdziwiej, słonecznej wiosny, na którą wszyscy z niecierpliwością czekamy… Tego roku jest ona inna, niż kiedykolwiek wcześniej… Wygląda nieśmiało zza chmury, muska promykiem słońca, nosi maseczkę…
W tym roku nie gromadzimy się tłumnie w parkach, nie chodzimy grupami na wyspę, nie robimy głośnych imprez w ogródkach, a nasze uśmiechy zakryte są maseczkami.
Ale to nie przeszkadza nam czerpać z wiosny tego, co ma najlepszego do zaoferowania.
Ten chłodnik to idelane połączeni moich dwóch ukochanych wiosennych smaków. Do tego oczywiście jeszcze rzodkiewka (niech bardziej chrupie), świeże, dojrzałe i mega zielone avocado (niech będzie kremowe) i szczypiorek (niech nam szczypnie po języku). To wszystko delikatnie schłodzone, super podane…
- 2 pęczki młodych buraczków z listkami
- 1 kostki Vegeta Natur bulion warzywny
- 1 litr wody
- /2 szklanki kefiru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 3 ogórki małosolne
- 5 rzodkiewek
- 1 avocado
- szczypiorek
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki delikatnie skrobiemy. Usuwamy stare liście. Większe buraczki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Łodyżki i liście siekamy drobno. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 2 kostki Vegeta Natur bulion warzywny, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą i dodajemy buraczki (bez liści). Gotujemy 3-4 minuty, następnie dodajemy liście i ocet. Doprowadzamy do wrzenia i gotuejmy do momentu, aż buraczki zmiękną, ale będą nadal jędrne. Nie mogą się rozgotować. Następnie do botwinki wlewamy kefir, soprawiamy solą i pieprzem do smaku i studzimy. Wystudzoną zupę przelewamy do talerzy. Do każdego dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekany ogórek małosolny i pokrojone w plastry avocado. Całość posypujemy obficie szczypiorkiem i podajemy.
- 2 pęczki młodych buraczków z listkami
- 1 kostki Vegeta Natur bulion warzywny
- 1 litr wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki kefiru
- sól
- pieprz
- 3 ogórki małosolne
- 5 rzodkiewek
- 1 avocado
- szczypiorek
- Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki delikatnie skrobiemy. Usuwamy stare liście. Większe buraczki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Łodyżki i liście siekamy drobno. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 2 kostki Vegeta Natur bulion warzywny, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą i dodajemy buraczki (bez liści). Gotujemy 3-4 minuty, następnie dodajemy liście i ocet. Doprowadzamy do wrzenia i gotuejmy do momentu, aż buraczki zmiękną, ale będą nadal jędrne. Nie mogą się rozgotować. Do botwinki wlewamy kefir, soprawiamy solą i pieprzem do smaku i studzimy. Wystudzoną zupę przelewamy do talerzy. Do każdego dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekany ogórek małosolny i pokrojone w plastry avocado. Całość posypujemy obficie szczypiorkiem i podajemy.