Chłodnik z botwinki z ogórkiem małosolnym
Chłodnik z botwinki z ogórkiem małosolnym
Składniki
  • 2 pęczki młodych buraczków z listkami
  • 1 kostki Vegeta Natur bulion warzywny
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki kefiru
  • sól
  • pieprz
  • 3 ogórki małosolne
  • 5 rzodkiewek
  • 1 avocado
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
  1. Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki delikatnie skrobiemy. Usuwamy stare liście. Większe buraczki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Łodyżki i liście siekamy drobno. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 2 kostki Vegeta Natur bulion warzywny, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą i dodajemy buraczki (bez liści). Gotujemy 3-4 minuty, następnie dodajemy liście i ocet. Doprowadzamy do wrzenia i gotuejmy do momentu, aż buraczki zmiękną, ale będą nadal jędrne. Nie mogą się rozgotować. Do botwinki wlewamy kefir, soprawiamy solą i pieprzem do smaku i studzimy. Wystudzoną zupę przelewamy do talerzy. Do każdego dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekany ogórek małosolny i pokrojone w plastry avocado. Całość posypujemy obficie szczypiorkiem i podajemy.