Chłopski garnek z fasolą

with Brak komentarzy

Chłopski garnek z fasolą to prawdziwie zimowe danie, jednogarnkowe, sycace, aromatyczne, sprawiające, że nawet drwal, po zjedzeniu go będzie czuł się najedzony.

Podstawa to dobrej jakości kiełbasa i czosnek. Zamiast ziemniaków dajemy fasolę, a całość topimy w pysznym pomidorowym sosie. Do tego pajda dobrej jakości chcleba i, wierzcie mi, niestraszne nam jesienne chłody.

Jedyne o czym należy pamiętać, żeby móc przygotować chłopski garnek z fasolą, to aby namoczyć fasolę dzień wcześniej. Jeśli natomiast jesteście z tych, to muszą tu i teraz, natychmiast!, to użyjcie fasoli z puszki, wówczas czas przygotowania dania to będzie kwestia 30 minut…

chłopski garnek
chłopski garnek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • około 750 ml bulionu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili (można pominąć, dać więcej lub mniej)
  • natka pietruszki
  • do podania: dobrej jakości chleb

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.

chłopski garnek
chłopski garnek
chłopski garnek
chłopski garnek


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Chłopski garnek
Wydruk przepisu
Chłopski garnek
Wydruk przepisu
Składniki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • ml około 750bulionu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili (można pominąć dać więcej lub mniej)
  • natka pietruszki
  • do podania: dobrej jakości chle
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek.

  2. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut.
  3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut.
  4. Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu.
  5. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.

Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...