Chłopski garnek z fasolą to prawdziwie zimowe danie, jednogarnkowe, sycace, aromatyczne, sprawiające, że nawet drwal, po zjedzeniu go będzie czuł się najedzony.
Podstawa to dobrej jakości kiełbasa i czosnek. Zamiast ziemniaków dajemy fasolę, a całość topimy w pysznym pomidorowym sosie. Do tego pajda dobrej jakości chcleba i, wierzcie mi, niestraszne nam jesienne chłody.
Jedyne o czym należy pamiętać, żeby móc przygotować chłopski garnek z fasolą, to aby namoczyć fasolę dzień wcześniej. Jeśli natomiast jesteście z tych, to muszą tu i teraz, natychmiast!, to użyjcie fasoli z puszki, wówczas czas przygotowania dania to będzie kwestia 30 minut…
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- około 750 ml bulionu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki łagodnej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki chili (można pominąć, dać więcej lub mniej)
- natka pietruszki
- do podania: dobrej jakości chleb
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.
- Muffiny śniadaniowe z łososiem i cukinią
- Chłodnik arbuzowy z wędzonym łososiem
- Pierogi z jagodami
- Gofry
- Sałatka ze szparagów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- ml około 750bulionu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki łagodnej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki chili (można pominąć dać więcej lub mniej)
- natka pietruszki
- do podania: dobrej jakości chle
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut.
- Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu.
- Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.