Chłopski garnek
Chłopski garnek
Składniki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • ml około 750bulionu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili (można pominąćdać więcej lub mniej)
  • natka pietruszki
  • do podania: dobrej jakości chle
Sposób przygotowania
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek.

  2. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut.
  3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut.
  4. Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu.
  5. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.