1/4łyżeczki papryki chili (można pominąćdać więcej lub mniej)
natka pietruszki
do podania: dobrej jakości chle
Sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek.
Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbase i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy razem, dodajemy pokronoją w plasteki marchew, pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy fasolę (jeśli mamy w puszce to razem z zalewą) i jeśli całość jest bardzo gęsta dolewamy ok 1/2 szklanki bulionu.
Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, zagotowujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkiem chleba.