Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem

with Brak komentarzy

Jeśli będziecie pamiętać o tym, aby spód i łososia przygotować dzień wcześniej, to zrobienie chrzanowej tarty z łososiem i kiszonym ogórkiem zajmie Wam maksymalnie 30 minut. Tyle, ile wynosi czas pieczenia…ok, jeszcze jakieś 5 minut, aby wrzucić składniki na spód 😉

Bardzo proste w wykonaniu, kruche ciasto, do tego masa jajeczno-chrzanowa z koperkiem, z upieczonym wcześniej łososiem (ale możecie użyć wędzonego, jeśli chcecie, będzie jeszcze szybciej), pomidorki koktailowe i ogórki kiszone. Do tego garść orzechów włoskich, żeby coś tam chrupało przyjemnie podczas jedzenia.

Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem to wyjątkowo udane połączenie smakowe.

Nie jadła tylko najstarsza z racji tego, że nie tknie niczego, czego dotykał pomidor 😉 Reszta zadowolona. Tarta równie smaczna na zimno – M. dojadł na kolację, bez podrzewania…

Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
  • ciasto (na 2 spody do tarty o średnicy 20 cm)
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • łosoś (porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm):
  • 200 g świeżego łososia MOWI
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta chili
  • masa chrzanowo-jajeczna (porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm)
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • dodatkowo:
  • 3 kiszone ogórki
  • 4-5 pomidorków koktailowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Mąkę, pokrojone w kawałki masło, sól i jajko umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek (czyli chwilę). Zawartość misy wysypujemy na blat, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie połowy.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przekładamy do foremek do tarty, o średnicy 20 cm, wyrównujemy brzegi nożem i ciastem uzupełniamy ewentualne braki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę (u mnie stało w lodówce całą noc).

Spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.

Łososia doprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki.

Na wystudzonym spodzie układamy kawałki łososia, pokrojone na pół pomidorki koktailowe, plasterki ogórków kiszonych i posypujemy posiekarnymi orzechami wloskimi.

Jaja mieszamy w misce ze śmietanką, dodajemy chrzan, siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masą jajeczną zalewamy przygotowane wcześniej kruche spody. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C, aż środek tarty będzie ścięty.

Tarty smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym
Tarta z łososiem, pomidorkami i ogórkiem kiszonym

Smacznego 🙂


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem
Wydruk przepisu
Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem
Wydruk przepisu
Składniki
  • ciasto: na 2 spody do tarty o średnicy 20 cm
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • łosoś : porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
  • 200 g świeżego łososia MOWI
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta chili
  • masa chrzanowo-jajeczna porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • dodatkowo:
  • 3 kiszone ogórki
  • 4-5 pomidorków koktailowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, pokrojone w kawałki masło, sól i jajko umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek (czyli chwilę). Zawartość misy wysypujemy na blat, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie połowy.
  2. Każdą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przekładamy do foremek do tarty, o średnicy 20 cm, wyrównujemy brzegi nożem i ciastem uzupełniamy ewentualne braki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę (u mnie stało w lodówce całą noc).
  3. Następnie spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
  4. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. Na wystudzonym spodzie układamy kawałki łososia, pokrojone na pół pomidorki koktailowe, plasterki ogórków kiszonych i posypujemy posiekarnymi orzechami wloskimi. Jaja mieszamy w misce ze śmietanką, dodajemy chrzan, siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masą jajeczną zalewamy przygotowane wcześniej kruche spody. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C, aż środek tarty będzie ścięty.
  6. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...