Jeśli będziecie pamiętać o tym, aby spód i łososia przygotować dzień wcześniej, to zrobienie chrzanowej tarty z łososiem i kiszonym ogórkiem zajmie Wam maksymalnie 30 minut. Tyle, ile wynosi czas pieczenia…ok, jeszcze jakieś 5 minut, aby wrzucić składniki na spód 😉
Bardzo proste w wykonaniu, kruche ciasto, do tego masa jajeczno-chrzanowa z koperkiem, z upieczonym wcześniej łososiem (ale możecie użyć wędzonego, jeśli chcecie, będzie jeszcze szybciej), pomidorki koktailowe i ogórki kiszone. Do tego garść orzechów włoskich, żeby coś tam chrupało przyjemnie podczas jedzenia.
Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem to wyjątkowo udane połączenie smakowe.
Nie jadła tylko najstarsza z racji tego, że nie tknie niczego, czego dotykał pomidor 😉 Reszta zadowolona. Tarta równie smaczna na zimno – M. dojadł na kolację, bez podrzewania…

- ciasto (na 2 spody do tarty o średnicy 20 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- sól
- łosoś (porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm):
- 200 g świeżego łososia MOWI
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- szczypta chili
- masa chrzanowo-jajeczna (porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm)
- 4 jaja
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka chrzanu
- dodatkowo:
- 3 kiszone ogórki
- 4-5 pomidorków koktailowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, pokrojone w kawałki masło, sól i jajko umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek (czyli chwilę). Zawartość misy wysypujemy na blat, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie połowy.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przekładamy do foremek do tarty, o średnicy 20 cm, wyrównujemy brzegi nożem i ciastem uzupełniamy ewentualne braki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę (u mnie stało w lodówce całą noc).
Spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
Łososia doprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki.
Na wystudzonym spodzie układamy kawałki łososia, pokrojone na pół pomidorki koktailowe, plasterki ogórków kiszonych i posypujemy posiekarnymi orzechami wloskimi.
Jaja mieszamy w misce ze śmietanką, dodajemy chrzan, siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masą jajeczną zalewamy przygotowane wcześniej kruche spody. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C, aż środek tarty będzie ścięty.
Tarty smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.



Smacznego 🙂
- ciasto: na 2 spody do tarty o średnicy 20 cm
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- sól
- łosoś : porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
- 200 g świeżego łososia MOWI
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- szczypta chili
- masa chrzanowo-jajeczna porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
- 4 jaja
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka chrzanu
- dodatkowo:
- 3 kiszone ogórki
- 4-5 pomidorków koktailowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
- Mąkę, pokrojone w kawałki masło, sól i jajko umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek (czyli chwilę). Zawartość misy wysypujemy na blat, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie połowy.
- Każdą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przekładamy do foremek do tarty, o średnicy 20 cm, wyrównujemy brzegi nożem i ciastem uzupełniamy ewentualne braki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę (u mnie stało w lodówce całą noc).
- Następnie spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
- Łososia doprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na wystudzonym spodzie układamy kawałki łososia, pokrojone na pół pomidorki koktailowe, plasterki ogórków kiszonych i posypujemy posiekarnymi orzechami wloskimi. Jaja mieszamy w misce ze śmietanką, dodajemy chrzan, siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masą jajeczną zalewamy przygotowane wcześniej kruche spody. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C, aż środek tarty będzie ścięty.
- Tarty smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.