Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem
Chrzanowa tarta z łososiem i kiszonym ogórkiem
Składniki
  • ciasto:na 2 spody do tarty o średnicy 20 cm
  • 300g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • łosoś :porcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
  • 200g świeżego łososia MOWI
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta chili
  • masa chrzanowo-jajecznaporcja na 1 tartę o średnicy 20 cm
  • 4 jaja
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • dodatkowo:
  • 3 kiszone ogórki
  • 4-5 pomidorków koktailowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, pokrojone w kawałki masło, sól i jajko umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek (czyli chwilę). Zawartość misy wysypujemy na blat, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie połowy.
  2. Każdą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przekładamy do foremek do tarty, o średnicy 20 cm, wyrównujemy brzegi nożem i ciastem uzupełniamy ewentualne braki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę (u mnie stało w lodówce całą noc).
  3. Następnie spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
  4. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. Na wystudzonym spodzie układamy kawałki łososia, pokrojone na pół pomidorki koktailowe, plasterki ogórków kiszonych i posypujemy posiekarnymi orzechami wloskimi. Jaja mieszamy w misce ze śmietanką, dodajemy chrzan, siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masą jajeczną zalewamy przygotowane wcześniej kruche spody. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C, aż środek tarty będzie ścięty.
  6. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.