Ciastka bananowo-kokosowe

with Brak komentarzy

Ciastka bananowo-kokosowe są tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet z tym dziecko. Jest to bardzo fajny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, kiedy mamy już dość chlebka bananowego, a pogoda nie zachęca do spożywania lodów. Chociaż w sumie to nie jestem pewna, czy można mieć dość chlebka bananowego. Zarówno w wersji z palonym masłem, jak tutaj lub też w vegańskiej, jak ten, można je jeść na okrągło.

Aby przygotować dzisiejsze ciastka bananowo-kokosowe potrzebujemy jedynie bardzo dojrzałe banany i wiórki kokosowe. Dla prawdziwych łasuchów proponuję mleczną czekoladę, weganie niech sięgną po czekoladę wegańską.

Ciasteczka są miękkie w środku i lekko twardsze z zewnątrz. Nie należą do tych chrupiących, ale po wypieku z bananem trudno tego oczekiwać.

ciastka bananowo-kokosowe
ciastka bananowo-kokosowe
  • 2 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
  • 150-180 g wiórków kokosowych
  • 50 g mlecznej czekolady

Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodjamy wiórki i mieszamy. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Łyżką nakładamy porcje na dłoń, formujemy kulkę, kładziemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonię. Wyrównujemy brzegi ciastka.

Kiedy wszystkie ciastka będą już przygotowane, wstawiemy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i przekąłdamy na kratkę do wystudzenia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i polewamy nią ciastka.

Ciastka bananowo-kokosowe
Wydruk przepisu
Ciastka bananowo-kokosowe
Wydruk przepisu
Składniki
  • 2 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
  • 150-180 g wiórków kokosowych
  • 50 g mlecznej czekolady
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, dodjamy wiórki i mieszamy. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Łyżką nakładamy porcje na dłoń, formujemy kulkę, kładziemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonię. Wyrównujemy brzegi ciastka.
  2. Kiedy wszystkie ciastka będą już przygotowane, wstawiemy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i przekąłdamy na kratkę do wystudzenia.
  3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i polewamy nią ciastka.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...