Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem

with Brak komentarzy

Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem, to proste, ucierane ciasto, przesypane cukrem i cynamonem, nawtykane borówkami (lub jagodami) i posmarowane z wierzchu twarożkiem doprawionym cukrem i cytryną.

Ciasto, które wspaniale smakuje do porannej kawy, które po prostu zachwyca swoją prostota i smakiem. Wykorzystałam zapasy borowek z zamrażalnika, w końcu powoli, bo powoli, ale zaczyna zbliżać się sezon owocowy, więc należy zwolnić miejsce na świeże mrożonki…


Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem jest szybkie do zrobienia i równie szybko się je zjada. Tym razem nie udało mi się nawet zrobić porządnych zdjęć, ot po prostu cyknęłam fotkę telefonem.

  • 125 g masła
  • 120 g cukru do wypieków
  • 8 g cukru waniliowego (domowy najlepszy)
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g jogurtu greckiego
  • dodatkowo:
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 szklanki borówek
  • kremowa masa:
  • 150 g serka typu Philadelphia, ale może być inny, solony
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy po jednym jajku, miksujemy krótko. Jeśli dobrze utrzemy masło z cukrem, to ciasto po dodaniu jajek nie będzie wyglądało jak zwarzone. Jeśli jednak zdarzy się, że masa będzie miała konsystencje zwarzonej, to wszystko wróci do normy po dodaniu reszty składników. Do masy dodajemy makę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz jogurt. Mieszamy całość szpatułką tylko do połączenia się składników.

Połowę masy wylewamy do blaszki o wymiarach 20×20 wyłozonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem z cynamonem i rozkładamy pozostałą część masy. Na wierzchu posypujemy borówkami, lekko je wgniatamy dłonią. W masę wkładamy nóż stołowy i przeciągamy nim od jednej strony blaszki do drugiej, tworząc esy-floresy.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut.

Wszystkie składniki na kremową masę mieszamy i rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.

cynamonowe ciasto z borówkami
cynamonowe ciasto z borówkami

Inspiracja

Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem
Wydruk przepisu
Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem
Wydruk przepisu
Składniki
  • 125 g masła
  • 120 g cukru do wypieków
  • 8 g cukru waniliowego domowy najlepszy
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g jogurtu greckiego
  • • dodatkowo:
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 szklanki szklanki borówek
  • • kremowa masa:
  • 150 g serka typu Philadelphia ale może być inny, solony
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy po jednym jajku, miksujemy krótko. Jeśli dobrze utrzemy masł oz cukrem, to ciasto po dodaniu jajek nie będzie wyglądało jak zwarzone. Jeśli jednak zdarzy się, że masa będzie miała konsystencje zwarzonej, to wszystko wróci do normy po dodaniu reszty składników.
  2. Dodajemy makę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz jogurt. Mieszamy całość szpatułką tylko do połączenia się składników.
  3. Połowę masy wylewamy do blaszki o wymiarach 20x20 wyłozonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem z cynamonem i rozkładamy pozostałą część masy. Na wierzchu posypujemy borówkami, lekko je wgniatamy dłonią.
  4. W masę wkładamy nóż stołowy i przeciągamy nim od jednej strony blaszki do drugiej, tworząc esy-floresy.Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut.
  5. Wszystkie składniki na kremową masę mieszamy i rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...