Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem
Cynamonowe ciasto z borówkami i kremowym serkiem
Składniki
  • 125g masła
  • 120g cukru do wypieków
  • 8g cukru waniliowegodomowy najlepszy
  • 2 duże jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g jogurtu greckiego
  • • dodatkowo:
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1łyżka cynamonu
  • 1,5szklanki szklanki borówek
  • • kremowa masa:
  • 150g serka typu Philadelphiaale może być inny, solony
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy po jednym jajku, miksujemy krótko. Jeśli dobrze utrzemy masł oz cukrem, to ciasto po dodaniu jajek nie będzie wyglądało jak zwarzone. Jeśli jednak zdarzy się, że masa będzie miała konsystencje zwarzonej, to wszystko wróci do normy po dodaniu reszty składników.
  2. Dodajemy makę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz jogurt. Mieszamy całość szpatułką tylko do połączenia się składników.
  3. Połowę masy wylewamy do blaszki o wymiarach 20×20 wyłozonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem z cynamonem i rozkładamy pozostałą część masy. Na wierzchu posypujemy borówkami, lekko je wgniatamy dłonią.
  4. W masę wkładamy nóż stołowy i przeciągamy nim od jednej strony blaszki do drugiej, tworząc esy-floresy.Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut.
  5. Wszystkie składniki na kremową masę mieszamy i rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.